NavMenu

Građani mogu da prijave inspekciji ukoliko prodavci ne postupaju po novim uredbama

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 16.03.2020. 10:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dan Kosmayer/shutterstock.com)Ilustracija
Država je zbog situacije u vezi sa virusom korona donela odluku o ograničenju cena 36 kategorija proizvoda, zabranila izvoz pojedinih osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Podsetio je da građani mogu da prijave inspekciji ukoliko prodavci ne postupaju po novim uredbama.

Prema njegovim rečima, tokom proteklih dana bilo je poziva građana koji su se žalili na povećane cene, pre svega zaštitnih maski, koje su, kaže ministar, "skočile" za 200 do 230 dinara, ali i obaveštavali gde nema dovoljno zaštitne opreme.

- Građani prijavljuju apoteke i prodavnice gde su skočile cene. Iz Novog Sada se javljaju i kažu da nema više zaštitnih maski. Moram da kažem da su nam građani davali realne primedbe, ali i sugestije kako da rešimo neke probleme - rekao je Ljajić za TV Prva.

Ministar ističe da je inspekcija bila na terenu i proveravala nabavne i prodajne cene i dodao da su pre vanrednog stanja prodavci legalno mogli da povećavaju cene, iako to nije bilo moralno, ali da sada u situaciji vanrednog stanja to neće biti moguće.

Kaže da će za kršenje te uredbe biti predviđene kazne.

Ljajić je podsetio i da je tržišna inspekcija objavila 25 brojeva telefona i e-mail adresa u 25 gradova na kojima građani mogu da prijave sve nepravinosti, kao i poseban broj (011/26 99 610) koji se odnosi na cene zaštitne opreme, vezano pre svega za maske i rukavice.

Upitan da li će se u situaciji vanrednog stanja menjati radno vreme prodavnica i supermarketa, Ljajić je odgovorio da će o tome odlučivati lokalne samouprave.

- Pretpostavljam da će biti organičeno i radno vreme kada govorimo o trgovinama i prodavnicama, ali svaka lokalna samouprava donosi posebne odluke u vezi sa radnim vremenom - rekao je Ljajić.

Istakao je i da nema potrebe za nagomilavanjem ličnih zaliha, da je tržište dobro snabdevano i da ima dovoljno namirnica za duži vremenski period.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.