NavMenu

U Srbiji proglašeno vanredno stanje zbog koronavirusa - Zatvaraju se škole, vrtići, firme i lokali nastavljaju da rade

Izvor: eKapija Nedelja, 15.03.2020. 20:32
Komentari
Podeli
(Foto: Evgeny Bakharev/shutterstock.com)
U Srbiji je proglašeno vanredno stanje zbog koronavirusa, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku, "a to je upravo u ovom trenutku", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

- Na osnovu Ustava Republike Srbije, obaveštavam vas da smo doneli odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Srbije - rekao je predsednik u palati Srbija nakon sastanka kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 i kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica koronavirusa.

Od sutra nema škole, nema vrtića, fakulteta, treninga, sporta, teretana, najavio je Vučić.

- Nećemo verovatno otvarati škole do kraja godine i tu je gospodin Kon bio u pravu, rekao je predsednik Srbije i zamolio da decu niko ne vodi kod svojih roditelja.

Kako je rečeno, lica starija od 65 godina moraju da ostanu u svojim kućama a u naredna tri dana proveravaće se koliko se ta mera poštuje.

Vučić je napomenuo da se ne isključuje i mogućnost obavezujuće odluke da starija lica ostanu kod kuća, ukoliko kršenja ovih mera budu od 0,1 do 02%.

Kada su u pitanju naši državljani, Vučić je rekao da ne možemo srpskim državljanima da zabranjujemo ulazak u Srbiju, te da svi koji uđu iz bilo kojih zemalja sveta ići će 14 dana u karantin, dok oni koji dolaze iz žarišta biće 28 dana u karantinu, bez obzira da li imaju simptome.

Stranim državljanima je zabranjen ulazak u Srbiju.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je gostujući u specijalnoj emisiji na RTS-u, povodom uvođenja vanrednog stanja, izjavila da će privatnici raditi u narednom periodu.

- Namera Vlade je da bude da se zatvori sve osim prodavnica i apoteka, ali je to nemoguće zbog Ustava. Zbog toga je doneta odluka na zabranu okupljanja sa 100 na 50 i radno vreme će se skratiti do 20 časova - rekla je Brnabić.

- Svi koji mogu da rade od kuće, treba da rade od kuće. Kod onih koji to ne mogu, što nije slučaj u najvećem broju sektora, osim u proizvodnim sektorima, moraće da se preduzmu zaštitne mere, zaštitna oprema i veliki broj kompanija je to uradio - dodala je ona.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas (15. marta) da je u našoj zemlji do sada registrovano ukupno 48 potvrđenih slučajeva COVID-19.


Vanredno stanje u Beogradu


Gradski štab za vanredne situacije grada Beograda doneo je na večerašnjoj sednici Odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji grada Beograda u skladu sa Zakonom o odbrani, odlukom o proglašenju vanrednog stanja Predsednika Republike, predsednika Narodne skupštine i predsednika Vlade Republike Srbije.

Kako je saošteno iz Gradske uprave, Gradski štab za vanredne situacije doneo je više naredbi koje treba da doprinesu sprečavanju, suzbijanju i gašenju epidemije COVID-19 na teritoriji grada Beograda:

- Sekretarijatu za javni prevoz izdata je naredba za smenjenje obima javnog gradskog prevoza na teritoriji grada Beograda od utorka, 17. marta 2020. godine i njegovo stavljanje na subotnji režim vožnje, uz ukidanje svih noćnih linija.


- Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu za prekid rada svih predškolskih ustanova na teritoriji Grada Beograda.

- Od ponedeljka, 16. marta 2020. godine Sekretarijatu za privredu naloženo je sprovođenje naredbe za skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova i ostalih ugostiteljskih objekata) od 8 do 20 časova. U ugostiteljskim objektima tokom radnog vremena u zatvorenim prostorijama dozvoljeno je prisustvo najviše pedeset lica.

- Sekretarijatu za socijalnu zaštitu izdata je naredba za zatvaranje dnevnih centara i klubova za odrasle i starije.

- Sekretarijatu za sport i omladinu izdata je naredba za prekid rada svih sportskih obejakata na teritoriji grada Beograda.

- Načelniku Gradske uprave izdata je naredba za omogući rad od kuće teškim hroničnim bolesnicima i licima starijim od 60 godina.

- Data je naredba Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije sa građanima da prilagodi rad Beogradskog pozivnog centra u cilju pružanja informacija za pomoć građanima, kao i da koordinira rad sa opštinskim štabovima za vanredne situacije i opštinskim pozivnim centrima. Cilj osnivanja ovih centara je organizovanje pomoći najstarijim sugrađanima kao što je donošenje namirinica i lekova na kuću i organizovanje lekarske pomoći.

- Sekretarijatu za poslove komunalne milicije i Sekretarijatu za inspekcijske poslove izdata je naredba za pojačani nadzor na svim objektima zatvorenog tipa koji primaju više od 50 osoba, u skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije od 15. marta.

- Gradski štab za vanredne situacije naložio je svim komandantima opštinskih štabova za vanredne situacije na teritoriji Beograda da na svojoj teritoriji angažuju poverenike i zamenike poverenika civilne zaštite na poslovima zaštite i spasavanja, navodi se na sajtu Beoinfa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.