Izvor: eKapija | Nedelja, 15.03.2020.| 21:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Digitalna zajednica zbog koronavirusa predlaže odlaganje testa samostalnosti za početak juna

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Digitalna zajednica uputila je otvoreno pismo Vladi Srbije sa ciljem da se zbog globalne pandemije virusa COVID-19 odloži primena odredbe člana 85. Zakona o porezu na dohodak građana kojim se uvodi test samostalnosti preduzetnika, kao i da se produži rok za iskorišćavanje poreskih olakšica od strane poslodavaca za novozaposlena lica

Kako se navodi u pismu, predlog je da se primena testa samostalnosti pomeri za 01. jun ove godine, a da se olakšice koje se uvode u pogledu zapošljavanja kvalifikovanih novozaposlenih lica predviđene članom 17. gore pomenutog zakona mogu iskoristiti do:

30. septembra 2020. za bivše preduzetnike koji prelaze u radni odnos, a koji na osnovu zakona mogu steći status kvalifikovanog novozaposlenog i do

30. marta 2021. godine za lica koja su nezaposlena, a koja spadaju u kategoriju kvalifikovanih novozaposlenih lica i za koje poslodavac može dobiti olakšicu.

- Verujemo da je, donošenjem navedenih zakonskih odredbi povećan broj ljudi koji se kreće po državnim organima od Poreske Uprave,sudova pa do Agencije za privredne registre i Penzijskog i invalidskog fonda osiguranja, kako bi regulisali svoj radnopravni status. Usled velike koncentracije ljudi, raste mogućnost širenja virusa i povećanja broja obolelih - navodi se u pismu.

Celokupan sadržaj pisma možete pogledati na sajtu Digitalne zajednice.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.