Izvor: Tanjug | Subota, 14.03.2020.| 11:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

EBRD izdvaja milijardu evra zbog korona virusa

Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da namerava da u cilju prevazilaženja poteškoća zbog pandemije korona virusa izdvoji milijardu evra za pomoć kompanijama koje posluju u operativnim regionima EBRD.

"Paket solidarnosti" je prva takva mera EBRD i banka najavljuje da je spremna da učini više ukoliko bude potrebno.

Predlog su odobrili deoničari banke koja primarno investira u razvoj privatnog sektora u 38 ekonomski slabije razvijenih zemalja.

Iz ovog fonda će se finansirati klijenti EBRD sa dobrom poslovnom bazom koji imaju trenutne probleme sa kreditnom likvidnošću.

Predsednik EBRD Suma Čakrabarti je upozorio da pandemija COVID-19 predstavlja "izazov bez presedana za EBRD i regionalne operativne centre", navodi se u saopštenju banke.

- Da bismo iskazali solidarnost sa deoničarima, zemljama u kojima vodimo svoje operacije, našim partnerima i klijentima, danas smo osnovali fond EBRD od milijardu evra za naše klijente koji imaju probleme s likvidnošću, dokapitalizacijom ili dospelim obavezama.

Banka je spremna da odgovori i na nove izazove i aktivno prilagođava svoj finansijski instrumentarijum u skladu sa potrebama zemalja članica i međunarodne zajednice - izjavio je predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.