Izvor: eKapija | Petak, 13.03.2020.| 10:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zelena salata iz svemira ne samo da je ukusna, već je i hranljiva

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Jochen Schoenfeld/shutterstock.com)
Prema studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Plant Science (Granice u nauci o biljkama), zelena salata koja se uzgaja u svemiru ne samo da je ukusna, već je i podjednako hranljiva i bezbedna za jelo kao zelena salata kakvu konzumiramo na Zemlji, piše Nedeljnik.

Sada se voće i povrće, koju jedu astronauti dok su u kosmosu, priprema na Zemlji i šalje u svemir kargo raketama, piše Tanjug. Za duže letove kao što bi bili oni do Marsa, koji mogu da traju tri godine, takva dostava bi bila nemoguća, a hrana, koja bi mogla da bude poslata unapred, čekala bi predugo na konzumiranje.

- Sveže voće i povrće bi bilo staro možda i pet godina dok brod stigne do Marsa - rekla je Grejs Daglas stručnjak za tehnologiju hrane u NASA, koja ima u Hjustonu centar za kosmičku ishranu.

Pošto bi hrana izgubila ukus i sve hranljive sastojke, astronauti bi je nerado jeli i to bi moglo da utiče da njihovo zdravlje. To je glavni razlog što se stručnjaci trude da na brodu uzgaje sveže povrće.

Zato je kreirana prostorija koju su nazvali "Vedži", u kojoj može da se uzgaja povrće. Nakon salate u "Vedžiju" su uzgajili kineski kupus i još neko lisnato povrće.

Uzgajanje biljke u svemuru dosta je teško, jer nema sile gravitacije koja bi tečnost vukla ka korenu biljke. Astronauti primenjuju metod da se voda kap po kap "gura" na dole prema korenu ili se stavlja direktno na lišće.

U "Vedži" sali salata nije rasla u zemlji, već u poroznoj keramičkoj posudi u kojoj se voda i vazduh ostajali omotani oko korena. Specijalno svetlo je obezbeđivalo dovoljno osvetljenja potrebnog za rast biljaka. Primećeno je da u biljci ima veća koncetracija fenolika, koji se smatra za odličan antioksidant. Došlo se i do zaključka i da nema štetnih bakterija.

Nedugo posle prvog eksperimenta 2014. godine, astronauti su salatu ubrali i poslali u svemirski centar Kenedi na analizu. Posle temeljnog pregleda salate uzgajane na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), istraživači su zaključili da je razlika između nje i one uzgojene na Zemlji minimalna. Reč je o zanemarljivoj razlici u količini nekih metala i minerala, među kojima su gvožđe, kalijum i cink.

Astronauti su uzgajali salatu na Međunarodnoj svemirskoj stanici između 2014. i 2016, a naučnici na Zemlji proveravali su kakva je salata u pitanju, primenivši identične uslove uzgoja.

Rezultati su bili ohrabrujući: dve glavice zelene salate bile su skoro u potpunosti iste, uključujući i mikrobne zajednice koje se nalaze u biljkama. Pokazalo se da "svemirska salata" sadrži nešto viši nivo bakterija, ali među njima nije nijedna opasna po ljudsko zdravlje, poput ešerihije ili salmonele.

Uzgoj hrane u održivom sistemu, bezbedne za konzumaciju, postaće presudno kada NASA krene u duže misije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.