NavMenu

Obnovljivi izvori energije biće jeftiniji od uglja do 2030?

Izvor: Energetski portal Petak, 13.03.2020. 09:40
Komentari
Podeli
(Foto: kaiskynet/shutterstock.com)
Analiza kompanije koja se bavi finansijama u sektoru klimatskih promena, Carbon Tracker Initiative, pokazala je da će uskoro obnovljiva energija biti jefitnija od pokretanja elektrana na ugalj, i to do 2030. godine.

Solarna energija i energija vetra su se već pokazale jeftinijim u odnosu na 60% elektrana na ugalj, što uključuje i Kinu i Australiju, odnosno njihova postrojenja, tvrdi se u analizi.

U Japanu se očekuje da će vetroelektrane koštati manje od postojećih na ugalj već do 2028, dok se solarnoj energiji predviđa još brži progres – od "novog" uglja do 2023. i od postojećih elektrana do 2026. godine. Upravo u ovoj zemlji Australija prodaje gotovo pola termalnog uglja koji izvozi.

Australija je drugi najveći izvoznik termalnog uglja na svetu, nakon Indonezije, i najveći je trgovac metalurškim ugljem, koji se koristi u proizvodnji čelika.

Kina i Južna Koreja uvoze oko 15% australijskog uglja, a procene pokazuju da će i kod njih biti jeftinija upotreba energije vetra ili sunca. U Kini je već jeftiniji vetar od dobijanja energije od uglja, a procene su da će solarna energija do kraja ove godine u proseku biti jeftinija. Za Južnu Koreju se postizanje ovog balansa očekuje kroz dve godine.

Ipak, dodaje se, ovo ne znači da će ugalj biti apsolutno potisnut sa energetskog tržišta tokom ove decenije. Sve zavisi od pojedinačnih vlada zemalja i njihovih inicijativa da se pojekti na ugalj blokiraju i zatvore postojeće elektrane.


Prema procenama, cene obnovljivih izvora energije su već sada u stalnom padu. Pored toga, kako je ustanovila Međunarodna agencija za energetiku, upotreba uglja je opala protekle godine, ali je povećana potražnja uglja u Indiji, pa se zato očekuje da će ipak doći do neznatnog porasta potrošnje u narednih nekoliko godina.

Zaključci istraživačkih centara ističu da se proizvodnja struje iz uglja smanjila za 3% tokom 2019, što je najveći pad u poslednjih 40 godina njenog neprekidnog rasta.

Takođe, smatra se da je potrebno smanjenje upotrebe uglja na svetskom nivou za oko 59 do 78% ispod nivoa zabeleženog u periodu od 2010. godine, i to već do kraja ove decenije, kako bi se sprečilo globalno zagrevanje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.