Izvor: Večernje novosti | Petak, 13.03.2020.| 09:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pogon u Kragujevcu adut kompanije Fiat? - U Italiji fabrike zatvorene zbog virusa korona

Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)
Zbog zatvorenih fabrika kompanije Fiat u Italiji, ali i u zemljama ozbiljno pogođenim virusom korona, šef kompanije FCA Srbija, Majkl Menliji, privremeno je odložio prekid proizvodnje u kragujevačkoj fabrici automobila.

Novosti od operativnog menadžmenta u centru Šumadije saznaju da se na proizvodnji automobila 500L insistira, jer Srbija još nije ozbiljno ugrožena virusom, te da je menadžment u Italiji nezvanično saopštio da proizvodnja u Kragujevcu može da se organizuje sve dok radnici ne budu ugroženi.

- Nedostatak sitnih plastičnih delova i muzičkih uređaja, koji se proizvode u Kini, a ugrađuju u kragujevački automobil, krajem prošlog meseca ozbiljno su ugrozili proizvodnju u centru Šumadije - kaže sagovornik Novosti, koji je želeo da ostane anoniman. - S obzirom na to da grupacija ima nekoliko dobavljača za iste proizvode, problem je privremeno "premošćen". Fabrika u Kragujevcu je na taj način obezbedila dovoljno tih rezervnih delova za dvonedeljnu proizvodnju. Sa montažnih traka bi u tom slučaju moglo da siđe i oko 4.000 automobila.

Sindikalci tvrde da dobavljači fabrici u Kragujevcu već danima dostavljaju rezervne delove u polupraznim kamionima, te da serijska proizvodnja automobila u punom kapacitetu neće krenuti bar još dva meseca.

U nedavnom saopštenju iz centrale u Torinu, saopšteno je da je Fiat zbog virusa pojačao mere zaštite u svojim zgradama, kao i da će, tamo gde je potrebno, zatvoriti određene fabrike.


Globalni dobavljači

Najpoznatiji italijanska fabrika automobila je pre skoro tri decenije odlučila da za svaki deo i poziciju u automobilu angažuje bar dva kooperantska proizvođača. Tako je prekid proizvodnje modela 500L zbog nedostatka delova iz Kine pre dve nedelje rešen za nepunih desetak dana.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.