NavMenu

Priliv stranih investicija uz pomoć VIP Fonda - u 2009. ulaganja od 300 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 23.12.2009. 12:54
Komentari
Podeli

Tokom 2009. godine, koju je obeležila ekonomska kriza i povećana opreznost investitora, Fond za podršku investicija u Vojvodini (VIP Fond) je uspeo da dovede u Vojvodinu tri važne investicije, vredne više od 300 mil EUR, koje će u trenutku realizacije otvoriti više od 5.000 radnih mesta. Dve investicije su iz sektora agrobiznisa, jednog od vodećih u Vojvodini, saopštio je VIP Fond.

Započete investicije u 2009. godini

Italijanska kompanija "Bernardi" zakupila u opštini Pećinci 85 hektara zemljišta. Planirano je da, najpre, bude otvoren outlet prodajni centar, dok će u narednim fazama biti izgrađeni hotel, zabavni park i trgovinsko-zanatski centar, u kojima će ukupno biti zaposleno oko pet hiljada ljudi. Vrednost te investicije je 250 mil EUR.

U Vrbasu u januaru 2010. počeće sa radom Genetički centar za svinjarstvo, prvi centar za veštačko osemenjavanje svinja u Vojvodini, u koji je do sada uloženo oko 120.000 EUR. Investicija proizvođača svinja iz Nemačke pokrajine Baden-Virtenberg ostvarena je u saradnji sa Univerzitetom Hohenhajm i Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu, uz stručnu podršku VIP Fonda.

Kineska "Yto group" početkom 2010. godine pokreće sa kompanijom "Agrovojvodina mehanizacija" proizvodnju traktora brenda "Yto" u Novom Sadu. U prvoj fazi biće sklapani traktori u kojima će delimično biti ugrađene i komponente domaće proizvodnje, a trebalo bi da više od polovine komponenti bude iz Srbije, kako bi dobili sertifikat made in Serbia. Cilj VIP Fonda je da Vojvodina budu vrata za ulazak firmi sa Dalekog istoka na tržište Evropske unije.

Proizvođač industrijskih pumpi "Grundfos" i opština Inđija potpisali su ugovor o izgradnji fabrike vredne oko 70 mil EUR, u kojoj će se zaposliti 500 radnika. "Grundfos" će u Inđiji imati nekoliko proizvodnih programa, uglavnom namenjenih izvozu.

Proširenje kapaciteta, nova zapošljavanja

"IGB Automotive" u Inđiji, nemački proizvođač grejača za sedišta za većinu poznatih marki automobila, primio je ove godine 60 novih radnika, a od 1. septembra proizvodni pogoni fabrike u Inđiji rade u tri smene. Novi ljudi su zaposleni zahvaljujući proširenju posla i novih narudžbina. "IGB Automotive" je počela je da radi pre dve godine sa stotinak zaposlenih, a danas zapošljava 264 radnika, uglavnom žena.

Cinkara "Maxim", sa sedištem u Celju, koji je na licitaciji u Inđiji 2008. zakupio zemljište površine 5,3 hektara na period od 99 godina za izgradnju fabrike za toplo cinkovanje, 2009. godine zakupio je dodatnih 5,7 ha. U avgustu 2009. počeli su pripremni radovi za izgradnju nove tehnološke linije za toplo cinkovanje na lokaciji u Inđiji, pri čemu predračunska vrednost investicije iznosi 21 mil EUR. Ova investicija predstavlja realizaciju prve faze projekta, koja će biti završena u avgustu 2010. godine i gde će biti zaposleno 55 radnika, a početak proizvodnje se očekuje u četvrtom kvartalu 2010.

Druga faza u realizaciji investicije kompanije "Maxim" očekuje se najkasnije za 2 godine, na drugoj od dve zakupljene parcele u Inđiji.

Poslovni inkubatori

Uz podršku VIP Fonda prethodnih godina otvoreni su biznis inkubatori u Subotici, Zrenjaninu i Senti, dok je 2009. godine otvoren još jedan - Poslovni i inovativni centar Bački Petrovac. Osnivači su opština i mesna zajednica Bački Petrovac, Rerionalna razvojna agencija Prievidza, Akademija ženskog preduzetništva Kikinda i Fond za podršku investicija u Vojvodini.

Saradnja sa opštinama

VIP Fond je nastavio da bude partner vojvođanskim opštinama u procesu privlačenju investicija, kojima obezbeđuje pomoć u osmišljavanju i razvoju infrastrukture, poslovnih inkubatora i industrijskih zona, pružanjem podrške malom i srednjem biznisu, kao i prilikom kreiranja nastupa prede investitorima i na sajmovima. Deo te saradnje je i edukacija predstavnika lokalnih samouprava, kako bi se oni što bolje upoznali sa savremenim trendovima i alatima koji će im pomoći u privlačenju stranih investitora.

Prošlo je pet godina od kako Fond za podršku investicija u Vojvodini uspešno podstiče priliv stranih direktnih investicija u vojvođanski region. Osnovan na inicijativu Izvršnog veća Vojvodine i odlukom Skupštine AP Vojvodine 13. avgusta 2004. godine, a kancelarija VIP Fonda zvanično je počela da radi 1. decembra iste godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.