Izvor: Startit | Četvrtak, 12.03.2020.| 14:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Koliko je preduzetnika prekinulo delatnost od donošenja testa samostalnosti?

Ilustracija (Foto: ronstik/shutterstock.com)
Izmene Zakona o porezu na dohodak građana, tačnije uvođenje Testa samostalnosti, izazvali su bojazan od prekida delatnosti brojnih preduzetnika, pre svega onih u IKT sektoru. Brojne nejasnoće oko utvrđivanja nekih tačaka iz testa trebalo je da reši nedavno objavljeno Uputstvo za primenu testa u poreskoj kontroli, koje je rađeno uz konsultacije sa zajednicom, ali neka pitanja su ostala nerešena.

Prethodne nedelje Digitalna zajednica je objavila podatke o broju preduzetnika koji su prijavili privremeni prekid ili trajno prekinuli samostalnu delatnost. To su uradili na osnovu podataka poslovnog softvera za podršku u poslovanju, koji se oslanja na podatke zvaničnih institucija Republike Srbije.

Međutim, kako je Agencija za privredne registre objavila, ti podaci nisu tačni. Istini za volju, brojke se razlikuju, ali svakako stoji to da je znatno porastao broj onih koji prekidaju preduzetniču delatnost, posebno u IKT sektoru.

Od septembra 20.433 preduzetnika je prekinulo delatnost

Prema podacima Agencije za privredne registre, koje je Startit Dnevnik tražio na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, od 1. septembra 2019. godine do kraja prethodnog meseca je 20.433 preduzetnika prekinulo svoju delatnost, dok je 16,480 registrovalo pokretanje posla. Ako se pogleda isti period (1.9.2018-28.2.2019), broj prekida je porastao za 43,39%, dok se broj novoregistrovanih opao za 5%.

Zanimalo nas je i kako se to odrazilo na IKT sektor, tačnije preduzetnike čija delatnost spada u računarsko programiranje (šifra: 62.01), konsultantsku delatnost u oblasti informacionih tehnologija (62.02), upravljanje računarskom opremom (62.03), ostale usluge informacione tehnologije (62.09), obradi podataka i hosting (63.11), kao i veb portale (63.12).

U naznačenom periodu je 4,481 prekinulo delatnost, što je 525% više u odnosu na isti period prethodne godine, a broj novoregistrovanih je smanjen za 34 odsto.

U zajednici trenutno analiziraju ove podatke, pa komentare i prognoze možemo očekivati u narednim danima.

Takođe, teško je utvrditi koliko se bivših preduzetnika zaposlilo ili otvorilo DOO i iskoristilo olakšice predviđene za novozaposlene. Da li su strane firme u međuvremenu otvorile svoja predstavništva u zemlji ili su naši stučnjaci otišli? Bez svih tih podataka teško je stvoriti kompletnu sliku o uticaju Testa samostalnosti, s obzirom na to da smo se bavili samo jednim parametrom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.