Izvor: Beta | Četvrtak, 12.03.2020.| 14:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beogradske berza: Imamo zaštitu od dramatičnih lomova tržišta kapitala

(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Beogradske berza ima zaštitu od dramatičnih lomova tržišta kapitala Direktor Beogradske berze Siniša Krneta izjavio je danas da je ta institucija, poučena iskustvima iz prethodne krize 2008. godine, ugradila niz preventivnih, automatski vođenih mehanizama koji sprečavaju da dođe do dramatičnih lomova u berzanskom trgovanju, kakav je bio slučaj na berzama regiona, zbog epidemije korona virusa.

- Mi imamo unapred ugrađene cenovne amortizere, koji se se sami aktiviraju bez ljudskog uticaja, kako ne bismo imali nagle i velike lomove, odnosno drastičan pad ili rast cena akcija, koji negativno utiču na rad berze - kazao je Krneta agenciji Beta.

Precizirao je da je Beogradska berza instalirala automatski mehanizam koji sprečava da u toku dana dolazi do drastičnih smanjenja ili povećanja cena akcija.

Prema njegovim rečima, mehanizam se sastoji od kombinovanog modela statičke i apsolutne zone fluktuacije cena.

- Kada se dostigne unapred definisan procenat cenovnog odstupanja, aktivira se najpre statička zona fluktuacije, koja automatski, bez ljudskog faktora, zaustavlja proces trgovanja na berzi na određeno vreme - kazao je Krneta.

Kako je objasnio, ukoliko se i u nastavku trgovanja produži isti trend velike oscilacije cena, aktivira se mehanizam apsolutne zone fluktuacije, koji ne zaustavlja trgovanje, ali sprečava dalje poniranje cene akcija za taj trgovački dan.

- U slučaju ovakvih kriza, postojanje ovog mehanizma je prednost za nesmetano funkcionisanje nedovoljno razvijenog tržišta kapitala kakvo je u Srbiji - rekao je direktor Beogradske berze.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.