Izvor: eKapija | Utorak, 10.03.2020.| 19:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zamenite stari papir za sadnice od 19. do 21. marta u Novom Sadu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Zurijeta/shutterstock.com)
U želji da promovišu održivo upravljanje otpadom i podstaknu građane, a posebno decu i mlade na reciklažu starog papira i ove godine tokom trajanja manifestacije "Novosadsko proleće" Udruženje "Inženjera zaštite životne sredine" će organizovati akciju zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća.

"Novosadsko proleće" biće održano od 19. do 21. marta na SPENS-u u Novom Sadu, a štand "Inženjera zaštite životne sredine" nalaziće se u holu na prvom spratu.

Svi zainteresovani mogu doneti stari papir od 8 do 20 časova u četvrtak i petak ( 19. i 20. marta) odnosno od 8 do 12 časova u subotu ( 21. marta).

Svi koji donesu 10 kg starog papira dobiće sadnicu cveća, a oni koji donesu 60 kg starog papira dobiće sadnicu drveća, saopštilo je Udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine".

Na štandu "Inženjera zaštite životne sredine" moći će da se dobiju i informacije o procesu reciklaže i načinima na koji možemo da smanjimo negativan uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju, kao i načinima na koje možemo da odgovorimo na klimatske promene koje nas svakoga dana sve više pogađaju.

Papir ima odlična svojstva za reciklažu – proizvodnjom iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74%, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70%.

Takođe, reciklažom samo jedne tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.

Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina, navodi se na sajtu Udruženja reciklera Srbije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.