NavMenu

Firme pripremaju bekap planove zbog koronavirusa, radi se i od kuće

Izvor: Tanjug Utorak, 10.03.2020. 15:25
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Poslovni svet u Srbiji priprema se za evenetulno masovnije širenje korona virusa, što podrazumeva izradu bekap planova za pojavu virusa u kolektivu, rad zaposlenih od kuće i testiranje funkcionisanja u kriznoj situaciji.

Prema informacijama Tanjuga, pojedine velike IT kompanije već su poslale zaposlene da rade od kuće.

Kompanije u IKT sektoru u Srbiji već su napravile planove kako funkcionisati u uslovima koronavirusa u državi, rekao je u izjavi za Tanjug direktor Izvršne kancelarije Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Đurđević.

Kako je objasnio, već tokom ove nedelje kompanije će izvršiti probe tako što će zaposleni jedan raditi od kuća kako bi se testirao kvalitet neophodnih veza za tu vrstu rada.

Ove kompanije još ranije su suspendovale službena putovanja u inostranstvo zbog globalne situacije oko koronavirusa.

Portparol Infostuda Petar Stakić kaže da većina od 200 zaposlenih, od čega je 180 u Subotici, a 20 u Beogradu, već radi od kuće, po preporuci kompanije.

Preporučeno je da nemaju sastanke, da ne putuju i ako putuju da budu u samoizolaciji, kao i da nose zaštitne maske, a kompanija je napravila i svoje upustvo za ponašanje zaposlenih.

Bankarski sektor je pripremljen za krizne situacije u vezi sa korona virusom, rekao je Tanjugu generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

Kaže da su Evropska centralna banka i Evropska bankarska federacija već poslali preporuku bankama da testiraju svoje bekap planove koje, inače, imaju sve banke.

- To je nešto što je sastavni deo procesa u bankarskom sektoru, ne samo u ovom slučaju, već i u drugim sličnim situacijama - rekao je Vasić dodajući da je tako bilo i pre nekoliko godina tokom epidemije gripa i u drugim sličnim situacijama.

Tako da su banke uvek spremne za rizične situacije, naglasio je Vasić.

- Bez obzira da li je u pitanju virus ili ne, svaka banka ima svoj ritam, pošto najveći broj je deo većih grupacija. U svakoj banci postoji komitet koji se bavi procenom rizika i koji prati poreporuke relevantnih državnih organa, pre svega, Ministarstva zdravlja u slučaju korona virusa.

Kako kaže, postoji više mogućnosti funkcionisanja banaka u tim situacijama: rad u bankama, rada od kuće, više mogućnosti dopremanja novca, smanjivanje nekih aktivnosti...

Vasić je uveren da su banke u Srbiji dobro pripremljene i da bi prevazišle eventualno širenje korona virusa.
Napominje,takođe, da su banke imale već slično iskusto kada se pojavio SARS i da i sada imaju odgovore na takve izazove.

Kada je reč o manifestacijama, na Beogradskom sajmu kažu da privode kraju organizaciju svih prolećnih manifestacija koje će se po Kalendaru priredbi za 2020. godinu održati u najavljenim terminima.

- Na osnovu informacija da se održavanje planiranih sajmova, privrednih, zabavnih i sportskih manifestacija masovnog karaktera u regionu za sada ne dovodi u pitanje, obaveštavamo učesnike i posetioce da pripreme za održavanje naših priredbi teku prema planu - rečeno je Tanjugu u pres službi Beogradskog sajma.

Beogradski sajam navodi da u saradnji sa nadležnim institucijama prati razvoj situacije i procene rizika od širenja korona virusa.

U slučaju potrebe, a na osnovu procenjene potencijalne opasnosti po aktere manifestacija i odluke nadležnih državnih organa, sprovešće se dodatne mere zaštite u saradnji sa odgovornim i kvalifikovanim ustanovama, kažu na sajmu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.