NavMenu

Srbija i Rumunija rade na unapređenju turizma - Projekat "Mali grad" na tvrđavi Fetislam

Izvor: RTS Utorak, 10.03.2020. 14:50
Komentari
Podeli
(Foto: Robert Anderson/Unsplash)
U Kladovu se radi zajednički srpsko-rumunski projekat "Mali grad" na tvrđavi Fetislam iz turskog perioda.

Opštine i gradovi iz donjeg Podunavlja od Golupca do Negotina sa naše strane reke i susedi iz rumunskog okruga Mehedinci, gde u mestu Svinice većinski žive Srbi, dogovorili su u Kladovu da prema evropskim fondovima nastupaju sa zajedničkim projektima.

Zajednički nastup omogućio bi brže ostvarenje strateških ciljeva, od kojih je na prvom mestu unapređenje turizma i očuvanje tradicije i kulture Srba gde god da žive.

Od Bele Crkve preko Golupca, Požarevca do Donjeg Milanovca i Kladova sa naše strane i srpskog naselja Svinice u okrugu Mehedinci u Rumuniji, dogovorena je saradnja na zajedničkim projektima koji će unaprediti turističku ponudu u donjem toku Dunava, ali i sačuvati tradiciju i kulturu naselja uz reku.

Ivan Bošnjak iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave očekuje da će se obnovom tvrđava u Podunavlju, ali i drugim projektima, unaprediti i turistička i kulturna ponuda tokom letnje, ali i zimske sezone.

- Tada kreće takozvani kongresni turizam. Nadamo se da ćemo obezbediti ovom istočnom delu Srbije i jugozapadnom delu Rumunije da bude prepoznatljiv kao područje gde može puno toga da se sazna i da se unapredi sveukupna saradnja - rekao je Bošnjak.

Predsednik Opštine Svinica Nikola Kurić navodi da imaju "najlepšu zonu u dunavskoj klisuri", da to treba da se razvija, pa i da se zaradi.


Projekat "Donje Podunavlje" Vlade Srbije obuhvata i potpunu rekonstrukciju tvrđave Fetislam, koja je okosnica turističke ponude Kladova.

Predsednik Opštine Kladovo Saša Nikolić ističe da je 2016. godine bilo 50.000 noćenja na teritoriji opštine Kladovo, a već u 2019. godini gotovo 80.000 noćenja:

- Od toga je veliki broj stranih turista i naših prijatelja iz Rumunije.

Kompletna rekonstrukcija turkog utvrđenja Fetislam na 16 hektara, uključujući i infrastrukturu, trajaće naredne tri godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.