Izvor: Tanjug | Utorak, 10.03.2020.| 13:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za grejanje na biomasu u Novom Pazaru 5,8 mil EUR

Ilustracija (Foto: tchara/shutterstock.com)
U Ministarstvu rudarstva i energetike potpisan je još jedan ugovor o dodeli novca za izgradnju novih kotlova na biomasu i prateće renoviranje sistema daljinskog grejanja, sa Opštinom Novi Pazar i Gradskom toplanom u Novom Pazaru.

- Toplane u pet opština u Srbiji, koje su do sada u snabdevanju toplotne energije koristile fosilna goriva, uveliko dobijaju sredstva u vrednosti od 26,75 mil EUR za prelazak na biomasu - izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i dodao:

- Reč je o liniji finansiranja u iznosu od 5,8 mil EUR za tu opštinu. Iz tih sredstava biće izgrađen kotao na biomasu snage 8 MW, što će opskrbiti trenutni konzum u Novom Pazaru, ali i otvoriti mogućnost za nove korisnike.

Antić je naveo da se istovremeno razvija projekat razvodnog gasovoda od Aleksandrovca koji će povezati Kopaonik, Novi Pazar i Tutin.

- Gasifikacijom otvaramo mogućnost da se u Toplani napravi još jedan dodatni kotao na gas od 4 MW, što će Novom Pazaru omogućiti potpunu energetsku sigurnost i snabdevenost energentima - istakao je ministar.

Grad je do sada za grejanje koristio mazut, koji je bio veliki zagađivač, što je dovelo do gašenja toplane u samom centru grada.

- Nova toplana će imati ekološku proizvodnju, cena grejanja će biti znato niža, sa većim kapacitetom za nove potrošače. To donosi značajne benefite za našu lokalnu zajednicu - rekao je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

Ovaj projekat Vlada Srbije razvija sa Vladom Nemačke, nemačkom razvojnom bankom KfW, kao i švajcarskom Kancelarijom za saradnju ( SECO fond).

Završetak realizacije predviđen je za jesen 2022. godine, a u planu je potpisivanje ovakvih ugovora i sa opštinama Prijepolje i Knjaževac.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.