Izvor: Tanjug | Utorak, 10.03.2020.| 13:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kineska Đingje grupa preuzela British Steel

Ilustracija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
Kineski proizvođač čelika Đingje grupa preuzela je železaru British Steel, spasivši tu britansku kompaniju koja je prošlog maja stavljena u prinudnu likvidaciju, javlja Reuters.

U saopštenju kineske čeličane navodi se da je Đingje okončao kupovinu britanskog i holandskog vlasničkog udela u British Steel-u, da planira da uloži 1,2 milijarde funti (1,6 mlrd USD) u tu kompaniju i da ponudi ugovore o radu za 3.200 radnika.

Kineska grupa je prošle sedmice saopštila da će kupiti i glavnu fabriku British Steel-a u gradiću Skantorp, na severu Engleske, iako nije dobila odgovor francuske vlade, koja ima vlasništvo u toj jedinici, što predstavlja potencijalnu prepreku za postizanje sporazuma.

Francuska, koja smatra poslovanje British Steel-a strateškom aktivnošću zbog snabdevanja francuske železničke kompanije SNCF, saopštila je da su prošle nedelje četiri ponuđača izrazila zainteresovanost za kupovinu te jedinice.

Iz Đingjea su naveli da se i dalje nadaju da će oni kupiti francusku jedinicu.

Kineska grupa je objavila da njeni investicioni planovi za British Steel uključuju instaliranje elektrolučne peći, izgradnju jedne efikasnije elektrane i pokretanje nove linije za čeličnu armaturu, proizvod koji se uglavnom koristi u građevinarstvu.

British Steel je bio u procesu likvidacije od prošlog leta nakon što investicioni fonf Grejbul Kepital nije mogao da obezbedi finansiranje te kompanije. koju je kupio od Tata Steel.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.