Izvor: eKapija | Ponedeljak, 09.03.2020.| 11:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evropa iz BiH dobija jedinstveno postrojenje za tretman otpada - Potpuno domaći proizvod kreirala firma Grizelj

Cilj novog postrojenja za otpad firme Grizelj je nula otpada (Foto: Firma Grizelj)
Sarajevska firma Grizelj isporučiće ovog proleća za evropskog kupca jedinstveno postrojenje za tretman otpada, koje će zbog kreirane procesne tehnologije i tehničkog pristupa, biti prvo takvo postrojenje u Evropskoj uniji.

Kako je eKapiji rekao Tomislav Grizelj, vlasnik firme, reč je o "hit postrojenju", jer se prvi put u Evropi otpad tretira na ekološki prihvatljiv, održiv i energetski efikasan način.

Selektovan otpad koji pristiže u jedno ovakvo postrojenje tretmanom daje rashladnu i toplotnu energiju, što govori da se kao takav može primeniti u bilo kojoj industriji.

- Skoro godinu dana su evropski eksperti testirali naše postrojenje i posmatrali razne vrste otpada koje smo koristili kao alternativni, obnovljivi i održivi energent. Sa aspekta energetske efikasnosti sve je održivo i iskoristivo, istovremeno kreirajući čist ambijent. Ono što je velika šansa, koje moramo biti svesni, jeste da od sekundarnog otpada više ne proizvodimo novi otpad, već da ga pametno iskoristimo, poput šljake iz termoelektrana - kaže Grizelj za eKapiju.

Iako je ovo postrojenje, navodi, kompleksno i veliko, ono je mobilno i to je njegova velika prednost.

- U roku od 24h se može dislocirati na bilo koju lokaciju u Evropi. Svi ti moduli, a pet ih je u njemu, mogu ispratiti najnovije tehnologije koje se mogu pojaviti u međuvremenu. Garantujemo 100.000 sati rada i dajemo naglasak na dugovečnost i visok stepen energetske efikasnosti. Reč je o visokosofticiranoj opremi koja je dokazala energetsku efikasnost - ističe Grizelj.

Оvaj proizvod registrovan je u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, a potvrdu kvaliteta dala je i evropska meritorna struka.

- U odnosu na cenu ostalih postrojenja, koja obrađuju samo određenu vrstu otpada, cena ovog postrojenja je solidna. Može da obradi više od 20 raznih vrsta otpada, a rešava i pitanje hazardnog otpada. Na primer, šta raditi sa medicinski opasnim otpadom posle hemioterapija? Organi koji su ozračeni su radioaktivni i mogu se tretirati samo u ovakvim postrojenjima. Pritom, ono što mi prvi put nudimo je i eliminacija neprijatnih mirisa - dezodorizacija. U to je uloženo mnogo znanja i struke - govori Grizelj.

U postrojenju nema izolacionih materijala poput opeke, šamota, termo betona, i ono nije podložno nikakvim remontima, kao kod sličnih objekata koji se moraju remontovati na svake tri do četiri godine.

- Mi smo se odlučili za najkvalitetniji materijal - keramička vlakna. Dajemo pet godina garancije na postrojenje i za pet godina ćemo raditi opservaciju, jer je firma Grizelj dala autorizaciju evropskim stručnjacima koje će voditi brigu o radu tog postrojenja i pratiti rad radi unapređenja i poboljšanja. To je ujedno i nova praksa koja smo uveli.

Postrojenja Cremico, VIFIL, VIR i Roteco proizvode se u stacionarnoj modularnoj izvedbi sa pratećim sadržajima, a autonomna mobilna postrojenja Cremico-bus, Cremico-bus+ i Cremico-mob mogu biti instalirana i koristiti se u svim radnim i urbanim ambijentima jer je njihova emisija polutanata korektna (Low Carbon) i u dozvoljenim granicama. Cremico, VIFIL, VIR i Roteco projektovani su za rad u diskontinuitetu po potrebi i u kontinuitetu, što je preporuka jer omogućava visok stepen racionalizacije i uštede goriva.

Kapacitet obrade je 100 kg po satu a sada rade i na postrojenjima za veće gradove, koje će moći da obrade 20 tona na sat.

Primena je široka, pa se može instalirati u bolnicama, naseljima, tržnim centrima, mesnoj industriji, peradarstvu, plastenicima, staklenicima...

- Očekujemo bar pet do šest zahteva tokom ove godine. Odlaganje netretiranog otpada je prošlost, budućnost je upotreba selektiranog otpada - zaključio je Grizelj.

Teodora Brnjoš
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.