NavMenu

Indijska kompanija GMR odustala od Aerodroma Crne Gore - U igri tri kompanije, uskoro se očekuje tender

Izvor: Mina Nedelja, 08.03.2020. 15:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
Indijska kompanija GMR neće učestvovti u daljem postupku za dobijanje koncesija za Aerodrome Crne Gore, saznaje televizija Nova M. Ta kompanija ispada iz igre jer je nedavno francuski ADP, koji sa turskim TAV-om takođe želi da upravlja aerodromima u Podgorici i Tivtu, kupio 49% akcija od indijske kompanije.

U trku za dobijanje koncesija za upravljanje aerodromima u Podgrorici i Tivtu ući će tri kompanije - francusko-turski konzorcijum ADP/TAV, juznokorejski Incheon International Airport Corporation i Corporacion America Airports.

Iako je Indijski GMR prošao pretkvalifikacioni javni poziv, ta kompanija iz igre ispada jer je nedavno 49% svojih akcija prodala francuskom ADP-u, čime su prekršena pravila koja je definisala Vlada.

U uslovima pretkvalifikacione dokumentacije navodi se da potencijalni ponuđač ne može podneti prijavu za pretkvalifikaciju ako on ili bilo koji od njegovih članova poseduje više od 5% udela/akcija u drugom članu potencijalnog ponuđača ili u bilo kojem od njihovih povezanih društava.

Potencijalni ponuđač ne može podneti prijavu ni ako bilo koji od njegovih članova poseduje neposredan ili posredan pravni ili krajnji interes u pet procenata udela/akcija drugog člana potencijalnog ponuđača ili bilo kojeg od njihovih povezanih društava.

U uslovima se navodi da potencijalni ponuđač ne može podneti prijavu ni ako drugi član potencijalnog ponuđača ili neko od njegovih povezanih društava poseduje neposredan ili posredan pravni ili krajnji interes od više od pet procenata udela/akcija nekog od njegovih članova.

Iako je prodaja akcija usledila nakon pretkvalifikacionog javnog poziva, ova pravila važe i za nastavak pregovora, potvrđeno je TV Nova M.

Tako će francuski ADP sa TAV-om nastaviti trku za crnogorske aerodrome, dok će indijski GMR odustati od tog posla.

U toku je priprema tenderske dokumentacija, a očekuje se da će Ministarstvo saobraćaja uskoro raspisati tender na koji bi trebalo da se prijave preostale tri kompanije.

Obaveza budućeg ponuđača je da avansno uplati najmanje 100 mil EUR i da tokom trajanja koncesije, odnosno u narednih 30 godina državi uplaćuje najmanje deset odsto godišnjeg prihoda Aerodroma.

Očekivani obim investicija je najmanje 80 miliona u prve tri godine, a najmanje 200 mil EUR tokom ukupnog trajanja investicije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.