NavMenu

Novo postrojenje za reciklažu u Omoljici

Izvor: RTV Nedelja, 08.03.2020. 12:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: franz12/shutterstock.com)Ilustracija
U Omoljici je u prisustvu Šan Meklaud ambasadorke Velike Britanije u Srbiji potpisan sporazum između BIS reciklažnog centra i engleske kompanije Donasonik o nabavci postrojenja za reciklažu. Postrojenje je vredno pola miliona funti a novac je obezbeđen iz Zelenog fonda Republike Srbije.

Novo postrojenje u BIS reciklažnom centru u Omoljici koristiće se za tretman električnog i elektronskog otpada uglavnom šporeta, bojlera, veš mašina, malih kućnih aparata…

- Iz ove mašine dobijaće se uglavnom metali i plastika i to je komercijalni princip funkcionisanja i rada. Što se kapaciteta mašine tiče, njen učinak je 3 tone na sat odnosno 7 hiljada tona do 10 hiljada tona na godišnjem nivou - objašnjava Nikola Egić, direktor BIS reciklažnog centra.

Investicija je vredna pola miliona funti. Novac je obezbeđen iz Zelenog fonda Republike od naplate ekoloških taksi. Isporuka se očekuje u drugoj polovini godine a do tada će biti rekonstruisan i objekat gde će se nalaziti.

- Celokupna privreda Srbije dobija kupovinom ovog postrojenja jer će imati jedan kompletan reciklažni centar. Njegovom nabavkom postajemo jedina firma u našoj zemlji i regionu koja ima kompletno sva postrojenja za reciklažu električnog i elektronskog otpada - naglašava Jovica Božić, vlasnik kompanije "Božić i sinovi".

- Zadovoljni smo onim što smo videli prilikom obilaska BIS centra. Mislim da je kvalitet opreme i servis koji nudimo bio odlučujući faktor za izbor našeg postrojenja koje zadovoljava sve evropske zahteve kada je u pitanju reciklaža ovakve vrste otpada - kaže Šon Kasidi, vlasnik firme Donasonik.

- Možemo da radimo zajedno na zaštiti životne sredine i protiv klimatskih promena. Reciklaža je tu vrlo bitan deo i važno je da zajedno izgradimo zeleniju budućnost - smatra Šan Meklaud, ambasadorka Velike Britanije u Srbiji.

U Srbiji je u proteklih godinu dana reciklirano 100 hiljada tona opasnog otpada, od toga oko 6 hiljada u Omoljici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2023.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Novi Sad rekonstruiše stadion u Rumenačkoj - Raspisan tender vredan 87 miliona dinara

Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove Novi Sad raspisala je tender za radove na stadionu u Rumenačkoj ulici u tom gradu. Reč je o drugoj fazi radova na rekonstrukciji tribina, a vrednost je procenjena na 87 miliona dinara. Kako je navedeno, predviđeni su građevinski radovi, kao i hidrotehničke i elektroenergetske instalacije. Projekat je izradilo preduzeće Pyramid ING iz Novog Sada. Rok za prijavu na tender je 18. oktobar,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.