NavMenu

Srpska moda u Milanu - unikatni modni detalji oduševili Italijane

Izvor: Blic Nedelja, 20.12.2009. 13:34
Komentari
Podeli


Ručno rađene tašne Dragane Rodić, uz oslikanu svilu Olivere Milunović i svilene haljine Aleksandre Gligorijević sa motivima srpskih manastira oduševile su posetioce galerije "Art reale" u Milanu. Poznati italijanski glumac i voditelj Marko Kolumbro oduševljeno je pozirao fotoreporterima ispred Oliverine svile na kojoj je oslikala dečansku crkvu.

U okviru manifestacije "Dani Srbije u Milanu", u uglednoj galeriji "Art reale" upravo je otvorena izložba "Preplitanje", kojom su predstavljene naše umetnice Aleksandra Gligorijević, Dragana Rodić i Olivera Milunović. One su izložile unikatne modne detalje u vidu monumentalne celine inspirisane motivima srednjovekovne umetnosti u Srbiji, odnosno manastirima, njihovom arhitekturom i značajem kroz vekove. Izložbu ešarpi, tašni, nakita i haljina otvorio je direktor galerije Andrea Siniskalko.

Tašne Dragane Rodić ukrašene su dekorativnim kamenjem, dok se kamena plastika spoljašnje dekoracije manastira pojavljuje kao motiv u svim monumentalnim celinama oslikane svile Olivere Milunović. Umetnica je na jednom komadu svile predstavila Petrovu crkvu u Rasu kod Novog Pazara, najstariju crkvu u Srbiji u kojoj je kršten Stefan Nemanja i krunisan Stefan Prvovenčani. Druga celina predstavlja manastir Dečane u čijoj arhitekturi je najizraženiji spoj kulture Istoka i Zapada, sa motivima romanike i gotike. Na trećoj celini velikog formata je prikazan motiv Pećke patrijaršije. Umetnica je izložila još jednu tkaninu na kojoj je oslikala deo oltarskog prozora Studenice. Svila je krasila zidove galerije, a posetiocima je najveću pažnju privukla celina koja oslikava dečansku crkvu. Oliverine ešarpe na zidu zajedno čine jednu sliku, dok su pojedinačno unikatni modni detalji, koje su posetioci izložbe kupovali da bi ih, kao ešarpe, poklanjali svojim najdražima.

Dani Srbije od sada će se tradicionalno obeležavati u Milanu, a naši umetnici time će dobiti priliku da predstave svoj rad Italijanima.

Bratski gradovi

– U pregovorima smo da se 2013. godine, kada se obeležava 1700. godina od potpisivanja Milanskog edikta cara Konstantina, kojim je priznato hrišćanstvo, Milano i Niš proglase za bratske gradove, čime će se veze između Italije i Srbije dugoročno ojačati – potvrdio je predsednik gradske vlade Milana Palmeri.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 20.12.2009.)





Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.