Izvor: Tanjug | Petak, 06.03.2020.| 09:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Republiku Srpsku očekuje gradnja novih 140 kilometara auto-puteva

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Republiku Srpsku u narednom periodu očekuje izgradnja više od 140 kilometara auto-puteva, za šta je neophodno izvršiti pravovremene i kvalitetne pripreme kako ne bi došlo do zastoja u realizaciji projekata, zaključeno je u Banjaluci na sastanku zvaničnika RS sa predstavnicima javnih preduzeća.

Kako je zaključeno na sastanku ministra saobraćaja i veza RS Đorđa Popovića sa predstavnicima Pravobranilaštva RS, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Javnog preduzeća Autoputevi Republike Srpske, neophodno je izvršiti pripreme na jačanju kapaciteta uključenih subjekata da ne bi dolazilo do zastoja u realizaciji projekata zbog administrativnih ili pravnih procedura.

Kako prenose banjalučke "Nezavisne novine", na sastanku je razgovarano o izgradnji auto-puta na koridoru 5C kroz Republiku Srpsku i o eksproprijaciji zemljišta na toj deonici, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- Izgradnja auto-puta na koridoru 5C, koji prolazi kroz Republiku Srpsku od Doboja do Vukosavlja, planirana je kroz četiri faze, a vrednost ovog projekta procenjena je na više od 500 mil EUR, bez troškova eksproprijacije nepokretnosti i PDV-a - navodi se u saopštenju.

Izgradnja prve faze, deonica od petlje Johovac (Tovira) do petlje Rudanka (Kostajnica) ukupne dužine oko šest kilometara započeta je u junu 2019. godine.

Vrednost ovog projekta je 70 mil EUR, a reč je o sredstvima obezbeđenim kreditnim sporazumom sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i grant sredstvima u sklopu Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF) od 12 mil EUR i realizacija ovog projekta teče planiranom dinamikom.

Kada je reč o izgradnji druge faze, odnosno sedam kilometara auto-puta na koridoru 5C, koji prolazi kroz RS od Rudanke do granice entiteta/Putnikovo brdo, BiH je potpisala sporazum sa EBRD za obezbeđivanje kreditnih sredstava u iznosu od 150 mil EUR, a odobrena su bespovratna WBIF u iznosu od 30 mil EUR.

Procedure u vezi sa rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa na ovoj deonici su pokrenute.

U narednom periodu planirana je izgradnja preostale dve faze na ovoj deonici: faze tri od petlje Johovac do petlje Podnovlje ukupne dužine oko 13 kilometara i faze četiri od Vukosavlja do petlje Podnovlje dužine oko 23 kilometra, kao i izgradnja deonica auto-puta od Vukosavlja do Brčkog duge 31 kilometar i deonice Brčko-Bijeljina-Rača duge 37 kilometara, kao i auto-puta Banjaluka-Prijedor dužine 42 kilometra.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.