NavMenu

Srbija će uskoro potpisati dva memoranduma sa Grčkom - Očekuje se talas investicija

Izvor: Tanjug Četvrtak, 05.03.2020. 13:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jannoon028/shutterstock.com)Ilustracija
Poslovni forum Srbija-Grčka održan je danas u Beogradu uz poruku da postoji veliki potencijal za povećanje trgovinske razmene koji treba iskoristiti i očekivanje da će ekonomski oporavak Grčke dovesti do novog velikog talasa investicija u Srbiji.

Trgovinska razmena sa Grčkom je na relativno niskom nivou i, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine je iznosila 475 mil EUR.

Struktura robne razmene je raznolika, a Srbija sve više počinje u Grčku da izvozi IT usluge.

Grčki investitori su potencijalno zainteresovani za sektore hrane i pića, infrastrukture, energetike, zaštite životne sredine i transporta, a među vodećim proizvodima koje Srbija uvozi iz Grčke su gorivo za mlazne motore, pomorandže, cevi od rafinisanog bakra i polietilen.

Srbija u Grčku najviše izvozi sladoled, hartiju i karton, gume, mineralna i hemijska đubriva, sojino ulje, običnu i gaziranu vodu.

Kako su rekli učesnici skupa, Grčka je jedan od najvećih investitora u Srbiji i od oktobra 2000. godine grčke kompanije su investirale u Srbiji oko 2,2 mlrd EUR.

Na Poslovnom forumu učestvovalo je više od 80 srpskih preduzeća iz različitih delatnosti, među kojima su IT kompanije, kompanije iz industrije građevinskog materijala, transporta, logistike...


Državna sekretarka u Ministartsvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić najavila je da bi uskoro trebalo da budu potpisana dva izuzetno značajna memoranduma o saradnji sa Grčkom.

Jedan od njih je, kaže, memorandum o smanjenju roming tarifa, za koji navodi da će doprineti unapređenju komunikacije izmedu administracija dve zemlje, a time i sveukupne ekonomske saradnje.

- Osim smanjivanja roming tarifa, ovaj memorandum otvara mogućnosti za razmenu iskustava u okviru razvoja širokopojasne infrastrukture, kao i za zajedničku realizaciju brojnih projekata u oblasti servisa koji koriste 5G tehnologiju - rekla je Matićeva.

Drugi memorandum čije se potpisivanje očekuje je, kaže, memorandum u oblasti telekomunikacija i poštanskih usluga.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.