Izvor: BANKAR | Sreda, 04.03.2020.| 12:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Google najavio širenje poslovanja na bankarski sektor

(Foto: l i g h t p o e t/shutterstock)
Najava kompanije Google da će svoje poslovanje proširiti i na bankarske usluge, može se tumačiti i kao dodatno zaoštravanje konkurencije sa kompanijama Facebook, Apple i Amazon, koje su već pokazale ambicije za ulazak u finansijsku industriju, piše portal Bankar.

Kompanija Google je pred kraj prošle godine najavila da će ponuditi svojim korisnicima, za početak samo u Sjedinjenim Državama, opciju otvaranja platnih računa, kojima će preko usluge Google Pay moći da obavljaju svoje finansijske transakcije, pa čak i da štede ili uzimaju zajmove, baš kao što bi to činili u poslovnim bankama.

Proširenje planira u saradnji sa bankarskom grupacijom Citigroup i kreditnom unijom Univerziteta Stanford, koji bi trebalo da obezbede mehanizme potrebne za finansijske transakcije i dodatno garantuju za sigurnost ličnih podataka.

Google preko svojih servisa ima ogroman broj korisnika: operativni sistem za mobilne uređaje Android upotrebljava preko 2,5 milijarde ljudi, Gmail gotovo dve milijarde, Google Photos oko 500 miliona ljudi.

Regulatori, a posebno oni u Evropi, upozoravaju na bezbednosne, ali i na rizike od stvaranja tržišnog monopola koji bi imao snagu da na duži rok u potpunosti preoblikuje globalni bankarski sektor.

Trenutno, kako pokazuje nedavno istraživanje konsultantske kuće McKinsey na američkom tržištu, prednost je na strani banaka, koje korisnici doživljavaju kao "pouzdanije čuvare informacija" nego što veruju njihovoj budućoj konkurenciji, kompaniji Google.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.