Izvor: Tanjug | Sreda, 04.03.2020.| 10:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prelomne godine za poljoprivredu u Srbiji - Kako do višeg nivoa primarne proizvodnje?

Ilustracija
Poljoprivreda je stabilizirajući faktor i jedan od stožera ekonomije, ocenjeno je na panelu u okviru Kopaonik biznis foruma, čiji su učesnici istakli da su ova i naredne godine prelomne da u Srbiji primarna poljoprivreda počne da se podiže na viši nivo.

Prošla godina, kada je reč o poljoprivredi, bila je prosečna, rekao je direktor MK Agriculture Strahinja Marjanović i dodao da su rezultati postignuti u 2019. godini bolji u odnosu na prethodne godine, ali da je to daleko od onog što možeda se postigne.

Ukazao je da su klimatske promene sve veći izazov za poljoprivredu, te da bez navodnjavanja nije moguće zadržati postojeće prinose, a kamoli ih povećati.

Direktor distribucije u kompaniji Delta Agrar Luka Popović naveo je da je Srbija prošle godine izvezla više od tri miliona tona kukuruza, što je, istakao, apsolutni rekord.

- Ali, mi i dalje izvozimo kukuruz, i dalje izvozimo sirovinu, ne izvozimo nikakvu dodatnu vrednost uz to, a imamo potencijala za takve stvari - dodao je Popović.

Šef Agrobiznis tima za region jugoistočne Evrope EBRD-a u Londonu Miljan Ždrale je rekao da je prošla godina, kada je u pitanju poljoprivreda, bila poprilično aktivna i istakao da Srbija konačno, posle 30 godina, ima pristup egipatskom tržištu.

- Mislim da naša mesna industrija mora da prođe kroz stepen konsolidacije i modernizacije - dodao je Ždrale.

Na panelu je, između ostalih, govorio i generalni direktor kompanije Al Dahra Serbia Vojin Lazarević, koji je rekao da je poljoprivreda stabilizirajući faktor i i sigurno jedan od stožera ekonomije.

Detaljnije o najzanimljivijim dešavanjima sa Kopaonik biznis foruma pogledajte OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.