NavMenu

Strategija pametne specijalizacije omogućiće jače povezivanje nauke i privrede

Izvor: Tanjug Utorak, 03.03.2020. 17:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)Ilustracija
Bez razvoja i inovacija nema napretka u poslovanju, a nauka i privreda trebalo bi da se jače povežu, kako bi se postizali što bolji rezultati, poruka je sa panela "Pametna specijalizacija 4S-proizvedeno u pametnoj i kreativnoj Srbiji", u okviru Kopaonik biznis foruma 2020.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović rekao je da je nauka u Srbiji jedan od najkvalitetnijih delova čitavog sistema, ali da bi trebalo jače da se poveže sa privredom.

On je istakao da je na Strategiji pametne specijalizacije, koju je Vlada usvojila prošle nedelje, radio veliki broj stručnjaka, a u kreiranju posebnih delova u vezi sa definisanjem prioriteta, privreda je učestvovala sa preko 50%.

Kako je naveo, donošenjem strategije ostvaren je dijalog sa privredom i napravljena je dobra sinergija učesnika, koja je definisala prioritete.

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetički inženjering Jelena Begović rekla da je bitno ostvariti kontakt sa kompanijama, odnosno privredom.

Generani direktor Meter & Control Vladan Lapčević naveo je da bez razvoja i inovacija nema napretka u poslu:


- Zato su srž našeg poslovanja inovacije, a 10% do 12% prihoda vraćamo u razvoj i verujemo da je to važno da bismo se razvijali.

Menadžer za marketing i prodaju u firmi Desing Marija Tomić takođe se složila da je važan razvoj biznisa zasnovanog na znanju i inovacijama.

Govoreći o tome kako da se ljudi zadrže i ostanu da rade u Srbiji, ona je rekla da u toj kompaniji nastoje da spreče "odliv mozgova" tako što zaposlene šalju na edukacije, usavršavanja, kako bi bili motivisaniji da ostanu i rade u Srbiji.

Detaljnije o najzanimljivijim dešavanjima sa Kopaonik biznis foruma pogledajte OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.