NavMenu

Kopaonik biznis forum 2020 - Domaće kompanije traže da budu ravnopravne sa stranim

Izvor: eKapija Utorak, 03.03.2020. 10:19
Komentari
Podeli
Zoran Drakulić govori na panelu (Foto: Ivana Milovanović, eKapija)Zoran Drakulić govori na panelu
Strane kompanije koje za poslovanje u Srbiji dobijaju subvencije mogu biti neravnopravna konkurencija domaćim privrednicima, čulo se u okviru panela posvećenom nacionalnoj strategiji za inkluzivni rast koji se održao na Kopaonik biznis forumu.

- Nismo ravnopravni sa stranim kompanijama. Nemamo ništa protiv njih, neka ih ima i više, ali treba da se vodi računa i o nama. Mi ne želimo subvencije, ne trebaju nam, ali smatramo da nije u redu da se subvencioniše recimo strana firma koja se bavi istom delatnošću kao neka domaća, jer time se stavljaju u neravnopravan položaj - rekao je Zoran Drakulić, predsednik srpskog poslovnog kluba Privrednik.

Andrija Vuković CFO MK Group naveo je da je potrebno da Srbija pravi selekciju stranih direktnih investicija.

- Sada kada više nemamo problem sa nezaposlenošću kakav smo imali prethodnih godina, trebalo bi da pametno selektujemo investicije kako bismo upošljavali visokokvalitetan kadar. Bilo bi pogrešno finansirati direktne strane investicije koje imaju nisku dodatu vrednost - smatra Vuković.

Drakulić je naveo da su se ovih dana čule i dobre vesti od zvaničnika, pre svega one koje se odnose na nisku inflaciju, referentnu kamatnu stopu koja iznosi 2,25 i pad nezaposlenosti.

- Najviše je iznenadio rast BDP u trećem kvartalu koji je bio preko 6%. Statistika kaže da je to rezultat građevinskih radova i gradnje turskog toka - rekao je Drakulić.

Udeo domaćih privatnih investicija u 2018. bilo je između 8,5 i 9%, dok bi prema prognozama do 2025. trebalo da dostigne i 15% kako bi se ostvarili ambicioni planovi za razvoj.

I.Milovanović

Detaljnije o najzanimljivijim dešavanjima sa Kopaonik biznis foruma pogledajte OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.