NavMenu

Agencija za energetiku prihvatila povećanje cene struje za 10%

Izvor: Beta Sreda, 16.12.2009. 12:24
Komentari
Podeli

Agencija za energetiku saopštila je danas (16. decembar 2009. godine) da je prihvatila predloženi rast cena struje za tarifne kupce u proseku za 10%, uz određene napomene i zahteve.

Agencija je juče dostavila "Elektroprivredi Srbije" (EPS) i "Elektromrežama Srbije" (EMS) mišljenja na njihove predloge cena struje, odnosno korišćenja prenosne i distributivnih mreža, navedeno je u saopštenju. EPS i EMS će predloge cena, sa mišljenjem Agencije za energetiku, dostaviti Vladi Srbije na saglasnost.

Podaci na osnovu kojih su predložene cene obračunate zasnivaju se na planiranim cenama i fizičkim veličinama za 2009. godinu i agencija je zatražila od EPS-a i EMS-a da joj dostave podatke za 2010. godinu u celini, kao i projektovanu visinu cena u narednom periodu.

Agencija je ukazala da treba prekinuti praksu određivanja cena na kratkotočnim osnovama, jer se time ugrožava realizacija investicija i sigurnost snabdevanja električnim energijom u narednim godinama.

Da bi se politika cena mogla voditi na bazi dugoročnijih ciljeva, koji moraju sadržati i racionalizaciju troškova, agencija je pozvala energetska preduzeća da u što kraćem roku dostave Vladi Srbije na saglasnost planove rada i razvoja, koji će obuhvatiti period barem do 2015. godine.

Primena novih cena donosi jednu važnu novinu u otvaranju tržišta i oslobađanju od monopola, navedeno je u saopštenju.

Naime, pet EPS-ovih privrednih društava za distribuciju električne energije je prvi put dostavilo predloge cena korišćenja distributivnih mreža.

Početkom primene ovih tarifa, omogućava se i potrošačima priključenim na distributivnu mrežu da, ukoliko žele, promene snabdevača i kupuju električnu energiju od onog koji bi je ponudio pod povoljnijim uslovima.

Mogućnost i pravo izbora snabdevača imaće i domaćinstva od 2015. godine. Do sada su ovu mogućnost imali veliki potrošači na prenosnoj mreži, mada je, zbog povoljnih cena energije koju prodaje EPS, niko nije koristio.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.