Izvor: Agroklub | Petak, 28.02.2020.| 09:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Digitalna poljoprivreda prepušta poljoprivrednike korporacijama?

Ilustracija (Foto: Beros919/shutterstock.com )
Digitalna poljoprivreda, poznata i kao precizna poljoprivreda, odnosi se na tehnološki pristup praćenja i optimizacije procesa u poljoprivrednom lancu vrednosti. Ipak, u svom izveštaju, aktivisti organizacije Friends of the Earth Europe tvrde da bi inovativne prakse mogle da pretvore poljoprivrednike u "berače podataka", zavisne od agrobiznisa i tehnoloških korporacija, ako ostanu neregulisane.

- To bi bila katastrofa za poljoprivredu, zaštitu prirodnih resursa i biodiverzitet, te na kraju i za naše krajeve i hranu koju jedemo - upozoravaju.

Mjut Šimf, predstavnica kampanje za hranu ove organizacije kaže da, ukoliko se aktivnosti ne regulišu, poljoprivrednici će biti prepušteni korporacijama koje žele da steknu neviđenu kontrolu nad evropskim poljima, dodajući da je to kriza koja se može izbeći i u kojoj EU mora da zaštiti svoje poljoprivrednike.

Već je u studiji Evropskog parlamenta iz 2017. godine naglašeno da oni koji poseduju podatke imaju mogućnost usmeravanja i kontrole, što ih dovodi u povoljniji položaj, stvaranje dodatne vrednosti i velikog prihoda u poljoprivredi.

Prema nevladinim organizacijama koje se bave ovom kampanjom, ključni akteri na tržištu digitalne poljoprivrede su sve veće poznate multinacionalne hemijske kompanije industrije pesticida, kojima se pridružuju tradicionalni tehnološki divovi.

- Gledamo poljoprivrednu trku digitalnog naoružanja u kojoj će pobednik dominirati i kontrolisati našu hranu, prirodu i poljoprivrednike koji nas hrane - upozorila je Šimf.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.