Izvor: Dan | Četvrtak, 27.02.2020.| 16:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Crna Gora menja Zakon o planiranju prostora i izgradnji - Svi objekati sa orto-foto snimka moći će da se legalizuju

(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Vlada Crne Gore bi u prvoj polovini marta trebalo da utvrdi predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, nakon toga će biti upućen poslanicima na usvajanje i čim bude objavljen u Službenom listu svi koji nisu to učinili mogu početi da podnose zahteve za legalizaciju bespravnih objekata, saopštio je Refik Bojadžić, generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore, piše Dan.

Zakon se menja između ostalog i zbog roka za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata koji je istekao 16. jula 2018. godine. Sredinom decembra 2018. godine Zajednica opština Crne Gore je zatražila novi rok za predaju zahteva za legalizaciju bespravnih objekata.

Bojadžić je naveo da sada u zakonu rok za legalizaciju objekata neće biti ograničen, ali da će zahteve moći podneti samo vlasnici čiji se objekti nalaze na orto-foto snimku. Oni vlasnici koji su objekte izgradili ili dogradili i nadgradili nakon završenog orto-foto snimka neće moći podnositi zahteve za legalizaciju.

Da ovi vlasnici budu isključeni iz postupka legalizacije predložio je i odbor za planiranje prostora Zajednice opštine Crne Gore koji je Ministarstvu održivog razvoja i turizma uputio izjašnjenje na izmenjeni zakon.

Sugestije koje su upućene ministarstvu, kako navodi Bojadžić, uglavnom su pojašnjenja normi radi lakše primene u praksi. Među najznačajnim sugestijama koje su uputili ministarstvu, Bojadžić navodi da su predložili da jedinica lokalne samouprave, u zavisnosti od vrste objekta i načina plaćanja, može umanjiti naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Tako je predloženo da jedinica lokalne samouprave do 100% može umanjiti naknadu za komunalno opremanje investitorima za objekte u biznis zonama, zatim za verske objekte i za objekte koji su namenjeni za zapošljavanje više od 10 zaposlenih.

Takođe, naknada za komunalno opremanje do 100% može biti umanjena za objekte koji su namenjeni za proizvodnju, preradu odnosno skladištenje, zatim za servise odnosno zanatstvo i za podzemne etaže.

Za izgradnju odnosno obnovu objektima na starim temeljima i rekonstrukciju postojećih objekata koji su upisani u Registar kulturnih dobara naknada za komunalno opremanje se može umanjiti do 80%, za terase, lođe balkone, verande otvorene galerije planirano je umanjenje naknade za 75%, za potkrovlja 70%, dok je za solarni kolektor za potrebe obeda do 200 EUR po kvadratu najviše do 50% obračunate naknade.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.