NavMenu

Početak eksploatacije jadarita očekuje se krajem 2024. - Vlada i Rio Tinto tražiće partnera za fabriku električnih baterija u Loznici

Izvor: Tanjug Sreda, 26.02.2020. 14:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je danas da se, ako sve bude kako treba, krajem 2024. odnosno početkom 2025. godine može očekivati početak eksploatacije rude jadarit u okviru projekta "Jadar" koji u okolini Loznice realizuje kompanija Rio Tinto.

U toku je značajna faza razvoja ovog projekta koji kompanija Rio Tinto realizuje u Srbiji, kaže ministar Antić i navodi da su završena geološka istraživanja i da će Rio Tinto u narednih 18 meseci imati čitav niz aktivnosti koje treba da realizuje, da urade studiju izvodljivosti, overi rezerve i na kraju da apliciraju za dozvolu za izgradnju rudnika.

- Ako sve bude kako treba, krajem 2024. početkom 2025. godine možemo očekivati početak eksploatacije, a investicija u otvaranje rudnika je 1,5 mlrd USD - rekao je Antić tokom posete kompaniji Rio Tinto.

Očekuje, kaže, da ta rudarska kompanija donese investicionu odluku u narednom periodu.

- Ja duboko verujem da će ta investiciona odluka biti pozitivna uzimajući u obzir da je kompanija Rio Tinto do sada u istraživanja uložila više od 200 mil USD - rekao je Antić.

Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto u nastavku saradnje na projektu "Jadar" planiraju da zajedno traže potencijalnog strateškog partnera koji bi u Loznici otvorio fabriku za proizvodnju električnih baterija ili električnih automobila

Premijerka kaže da će taj, treći partner koristiti litijum i sve ostalo iz hemijskog postrojenja kompanije Rio Tinto, kao osnovu za dalji, finalni proizvod, za koji kaže da će podići i ukupnu srpsku ekonomiju.

- Na korak smo i do konkretnih sastanka sa određenim kompanijama koje smo identifikovali. To je jedna važna komponenta ovog projekta - rekla je Brnabić.

Navela je da se izgradnja hemijskog postrojenja može očekivati krajem 2021. godine.
- To će za Loznicu i za ovaj region značiti da imamo postrojenje koje je 20% veće od trenutne Rafinerije NIS-a u Pančevu, dužine 2,6 kilometara, širine 1,6 kilometara - poručila je Brnabić.

Premijerka je navela i da bi ogroman uspeh za Srbiju bio dogovor sa kompanijom Rio Tinto da svoje laboratorije i sve kompleksne analize koje rade u njihovom postrojenju, u istraživačkom centru u Australiji, preseli u Srbiju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.