NavMenu

NP Sutjeska dobija više od 100 kreveta - U planu i izgradnja planinarskog doma na Prijevoru

Izvor: eKapija Sreda, 26.02.2020. 12:43
Komentari
Podeli
Obnovom tri paviljona na Tjentištu, koja je u toku, Nacionalni park Sutjeska unaprediće postojeće i dobiće nove turističke objekte, čime će smeštajni kapaciteti biti povećani za više od 100 kreveta, prenosi portal Palelive.

Od tri paviljona koja se obnavljaju, dva već decenijama nisu bila upotrebljiva, a sada će biti kompletno renovirana i dobiti moderno opremljene sobe i apartmane, dok se u paviljonu A sa 29 kreveta, koji je i ranije bio u funkciji, menjaju stolarija i nameštaj.

Paviljon C, kapaciteta 30 ležajeva, obnavlja se donacijom Vlade Srbije, a vrednost radova je 300.000 KM (150.000 EUR), dok se paviljon D, koji će imati 43 kreveta, sredstvima EU iz projekta prekogranične saradnje sa Srbijom pretvara u istraživačko-ekološki centar.

Direktor NP Sutjeska Dejan Pavlović rekao je da će u prizemlju biti laboratorije i prateći sadržaji, na prvom spratu sobe za studente, a na drugom apartmani za profesore.

- To je projekat prekogranične saradnje sa Šumarskim fakultetom iz Beograda i Srbijašumama, čija je vrednost oko 500.000 evra - dodao je Pavlović.

On je najavio da će paviljon C biti otvoren krajem maja, a posle njega i istraživačko-ekološki centar, gde će studenti iz Srbije, BiH i zemalja zapadne Evrope imati priliku da istražuju bogatu floru i faunu ovog područja

- Već smo potpisali ugovor sa rektorom Univerziteta u Banjaluci, a u planu je i potpisivanje ugovora sa beogradskim, sarajevskim i univerzitetima iz Evrope sa kojima smo do sada imali saradnju, pre svega iz Nemačke i Italije - napomenuo je Pavlović.

Obnova tri paviljona koji se nalaze u neposrednoj blizini hotela Mladost usledila je nakon izgradnje luksuznih vila na Tjentištu, a nastaviće se i gradnja i obnova smeštajnih kapaciteta na planinama u sastavu Nacionalnog parka.


- UNDP nam je obezbedio sredstva za obnovu planinske kuće na jezeru Donje bare na Zelengori, a ove godine, takođe posredstvom nekih međunarodnih organizacija, u planu je izgradnja planinarskog doma na Prijevoru podno Maglića. Sigurno, ovo je najveći investicioni ciklus u Nacionalnom parku u posljednjih 30 godina - istakao je Pavlović.

U Nacionalnom parku očekuju da će trend povećanja broja gostiju koji se beleži poslednjih nekoliko godina biti nastavljen i u narednoj letnjoj sezoni.

- Prošla godina bila je najbolja u posleratnom periodu i svi sektori su ostvarili rast prihoda. Za ovu godinu imamo popunjeno već 60% kapaciteta sve do oktobra, za kada je najavljena i jedna veća grupa turista iz Danske, tako da će sigurno biti bolja godina od prethodne. Turisti nam dolaze bukvalno sa svih kontinenata, pa smo tako prošle godine imali i goste iz Singapura - rekao je Pavlović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.