NavMenu

Izgradnja autoputa do Republike Srpske od 2011. godine - investicija od 1,14 milijardi EUR

Izvor: Beta Utorak, 15.12.2009. 10:04
Komentari
Podeli

Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić najavio je juče (14. decembar 2009. godine) da će u 2011. godini početi izgradnju autoputa do Republike Srpske, u koji će biti uloženo 1,14 milijardi evra.

Mrkonjić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom saobraćaja Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem kazao je da je reč o autoputu, dugom oko 200 km, koji će povezati Koridor 10, od Pojata, preko Kruševca, Čačka, Požege i Užica, sa Višegradom.

- Iduće godine će biti završena dokumentacija i eksproprijacija, a u 2011. godini će početi izgradnja - kazao je on i naglasio da će Srbija konkurisati kod međunarodnih finansijsih institucija da bi obezbedila novac za igradnju tog autoputa.

Ministar saobraćaja Republike Srpske Nedeljko Čubrilović kazao je da će RS podržati izgradnju autoputa i dodao da će to omogućiti povezivanje sa krakom C panevropskog Koridora 5, od Osijeka do Mostara.

Čubrilović je kazao da ne veruje da će iko u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH) imati bilo šta protiv izgradnje tog autoputa.

- Niko nema ništa protiv nijednog putnog pravca u BiH. Oko toga se uvek lako dogovorimo - kazao je on.

Na konferenciji je rečeno da će izgradnja 60 km autoputa od Požege do Kotromana koštati oko 830 mil EUR, odnosno oko 14 mil EUR po kilometru, pošto će biti neophodna izgradnja 60 mostova, 20 tunela i 13 nadvožnjaka.

Čubrilović je naveo i da će aviokompanija Republike Srpske "Sky Srpska" u naredna dva meseca nabaviti dva nova aviona i uspostaviti saobraćaj između Beograda i Banjaluke, a u saradnji sa kompanijom "Jat Airways" i do drugih odredišta.

Ministar saobraćaja RS nije mogao da precizira o kojim avionima je reč i kolika je vrednost nabavke pošto je tender u toku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.