Izvor: Politika | Utorak, 25.02.2020.| 15:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Skupština Srbije produžiće rok za preregistraciju oružja

(Foto: viicha/shutterstock.com)
Predlog izmene Zakona o oružju i municiji kojim se rok za preregistraciju oružja produžava za dve godine prihvaćen je i naći će se na dnevnom redu Skupštine Srbije u ponedeljak 2. marta na dnevnom redu pod tačkom jedan.

Tako je u poslednji čas prihvaćen predlog Lovačke komore Srbije, koji je inicirao njen predsednik Milutin Đorđević, a koji su podržala tri poslanika Skupštine Srbije, da se ovaj rok koji ističe 5. marta ove godine produži na 5. mart 2022. godine.

Inače, Zakon o oružju i municiji je naišao na brojne kritike i zbog troškova koje imaju vlasnici oružja a koje se ogledaju u uverenjima da nisu osuđivani, da su zdravi, obaveznoj obuci ili ispitu na strelištima kojih nema u zabačenim krajevima Srbije, diskrecionom pravu MUP-a da i posle svih sprovedenih zakonskih procedura pojedinima i oduzmu oružje. Sve je to suma od oko 100 EUR protivrednosti za jedan komad naoružanja, piše Politika.

Ova izmena zakona trebalo bi da rastereti i šaltere MUP-a, ali i oko 500.000 vlasnika različitog oružja. Posebno pogođeni bili su lovci kojih ima više od 80.000, kao i lovni radnici sa službenim oružjem, a kojih ima oko 1.000.

Ukoliko ovaj predlog zakona ne bi na vreme bio usvojen, a to znači pre 5. marta, i lovstvo, kao privredna grana pretrpelo bi štete.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.