NavMenu

Španska kompanija "Wind Alliance Group" planira da gradi vetropark u blizini Pančeva

Izvor: Beta Ponedeljak, 14.12.2009. 15:50
Komentari
Podeli

Španska kompanija "Wind Alliance Group" planira da uloži oko 420 mil EUR u izgradnju vetroparka u Srbiji u naredne tri godine, najavio je danas (14. decembar 2009. godine) amasador Španije u Beogradu Injigo de Palasio Espanja.

On je nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji Ministarstva energetike Srbije i Španske agencija za međunarodni razvoj kazao da je u planu izgradnja vetroparka pored Pančeva, kapaciteta 350 megavata.

De Palasio Espanja je naveo da se na tom projektu radi već godinu dana i dodao da je "Wind Alliance Group" pripremila sve planove za izgradnju vetroparka, koji će koristiti eolsku energiju za proizvodnju struje.

Ambasador je u ime Španske agencije za međunarodni razvoj potpisao sa ministrom energetike Srbije Petrom Škundrićem Memorandum o saradnji za razvoj projekata za promociju i korišćenje solarne energije, u koje će biti uloženo 223.000 EUR.

Škundrić je kazao da će novac biti iskorišćen za ispitivanje potencijala korišćenja solarne energije u Srbiji, razvoj tehnologija i pilot projekat za upotrebu solarne energije.

Škundrić je naveo da solarna energija čini 14% ukupnih potencijala Srbije za korišćenje izvora obnovljive energije i dodao da bi Srbija godišnje emitovala dva miliona tona ugljen-dioksida manje ako bi 2,5 miliona domaćinstava koristilo solarnu energiju za
grejanje vode.

Ambasador Španije je ocenio da je borba protiv globalnih klimatskih promena sastavljena od malih koraka kao što je projekat promocija korišćenja solarne energije u Srbiji.

De Palasio Espanja je kazao da je Španija prva u svetu po proizvodnji fotovoltažne energije i treća po proizvodnji energije korišćenjem vetra i dodao da su španski privrednici zainteresovani za ulaganja u tim oblastima na srpskom tržištu.

On je kazao i da je veće korišćenje obnovljivih izvora energije deo približavanja Evropskoj uniji (EU).

De Palasio Espanja je kazao da će Španija podržati svaku odluku Srbije o podnošenju kanditature za člasntvo u EU i naglasio da će Španija tokom predsedavanja Unijom, koje počinje 1. januara 2010. učiniti sve da ta kandidatura "bude tretirana kako zaslužuje".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.