Izvor: eKapija | Utorak, 25.02.2020.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

EPS planira izgradnju teretnog pristaništa za TENT A

(Foto: tent.rs)
Prema urbanističkom projektu čiju je izradu naručila Elektroprivreda Srbije (EPS), u planu je izgradnja novog teretnog pristaništa na lokaciji TE Nikola Tesla A u Obrenovcu.

Pristanište i pristupna saobraćajnica obuhvatiće ukupnu površinu od oko 3,22 hektara (32.285 m2), na desnoj obali Save, uzvodno od drumskog mosta, u zoni glavnog pogonskog objekta termoelektrane.

Površina pristanišne parcele biće oko 1,85 hektara jer bi, kako je navedeno u projektu, veća površina ugrozila postojeće funkcionisanje TENT A.

U okviru pristaništa planiraju se transport, prijem i otprema sirovina pepela, gipsa, krečnjaka, rasutih tereta neophodnih za nesmetan rad termoelektrane i transporta opreme velikih gabarita koji bi se koristili prilikom remonta.

Za potrebe pristaništa sa operativnom obalom, pored sadržaja za pretovar i skladišta, u planu je i upravno - administrativni kompleks, kao i tehnički servis za opsluživanje transportnih, manipulativnih i ostalih sredstava.

Uređenje obaloutvrde, terena pristaništa i neposredne okoline, potrebni sadržaji, njihov raspored i oprema, biće definisani tehničkom dokumentacijom.
(Foto: Urbanistički projekat/printscreen)
Pristup sadržajima i objektima pristaništa odvijaće se internom saobraćajnom mrežom, pa u fazi tehničke dokumentacije treba isplanirati saobraćajnu vezu sa pristaništem.

Urbanistički projekat izgradnje teretnog pristaništa u TENT A, koji je izradila firma Ehting iz Beograda, nalaziće se na javnoj prezentaciji od 3. do 10. marta 2020, u zgradi Gradske uprave grada Beograda.

Inače, kako je eKapija već pisala, pre dve godine EPS je iskazao nameru da novo pristanište gradi za potrebe TE Nikola B, i u te svrhe raspisan je javni poziv za izbor projektanta koji bi izradio dokumentaciju za proglašenje lučkog područja na lokaciji TENT B.

B. Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.