Izvor: Žene i vino | Utorak, 25.02.2020.| 09:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ko su srpski vinski turisti?

Ilustracija (Foto: Alexander Chaikin/shutterstock.com)
Primarni ciljevi svakog biznisa, pa i vinskog turizma, jesu opstanak, profitabilnost i rast. Da bi ove ciljeve ispunile, vinarije zainteresovane za vinski turizam, moraju izgraditi vrednosno dobar i profitabilan odnos sa poseticioma.

To je moguće postići na više načina, a vinske rute su verovatno jedan o najperspektivnijih, jer iako vino jeste najvažnija komponenta vinskog turizma, on je mnogo više od prostog uživanja u čaši dobrog vina.

Vinske rute, kao jasno definisane turističke trase, pomažu lakšem brendiranju vinske destinacije, dok istovremeno turistima olakšavaju orijentaciju i kretanje.

Portal Žene i vino uradio je istraživanje s ciljem da otkriju ko su vinski turisti u Srbiji, kakve su im navike, koje kanale komunikacije koriste i koliko novca su spremni da izdvoje za vikend putovanja. Uzorak čini ukupno 1.084 ispitanika, od čega su 64% žene, a 36% muškarci.

Kada su putne navike u pitanju, kao najčešće destinacije 44% ispitanika navodi more, 33% gradove, dok su planine na trećem mestu (12,5%), ruralne sredine na četvrtom (8%), a banje na poslednjem (3%).

Zanimljivo je istaći i da 17% ispitanika usluge agencija koristi samo za organizaciju godišnjih odmora, ali ne i za vikend putovanja. 37% njih povremeno, a čak 33% nikada ne koristi usluge turističkih agencija.

Dalje, kao sasvim logičan izbor, nameće se i sklonost ka putovanjima sopstvenim vozilom, kada su vikend putovanja u pitanju (73%), dok svega 18% bira organizovani i 9% javni prevoz.

Kada je Srbija u pitanju, 42,5% ispitanika navodi da je za jedno vikend putovanje spremno da potroši svega do 5.000 dinara po osobi. 33% ispitanika smatra da je do 10.000 dinara realnije, 15% njih je spremno da za istu stvar izdvoji do 15.000 dinara, a svega 10% njih spada u kategoriju ljudi više platežne moći tj. onih koji bi za vikend putovanje izdvojili više od 15.000 dinara.

Kada je vinski turizam u pitanju, 58% ispitanika priznaje da nema nikakva iskustva kada su posete vinarijama u pitanju, 39% je nekad bilo u nekoj vinariji, dok 3% ispitanika sebe smatra dobrim poznavaocem vinskih turističkih potencijala u Srbiji. Daljim uvidom, 76% izjavljuje da bi veoma rado posetilo neku od srpskih vinarija zato što od svojih putovanja pre svega očekuje "interesantan, originalan i saznajni doživljaj" (70%). Ostalih 24% ispitanika kategorički odbijaju posete vinarijama, jer smatraju da vino nije njihova oblast interesovanja.

Velika većina ispitanika do informacija dolazi isključivo preko društvenih mreža (49%), 23% putem štampanih i elektronskih medija, 20% koristi neke druge izvore, dok svega 5% njih informacije dobija u turističkim agencijama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.