NavMenu

Za hektar poljoprivrednog zemljišta u zrenjaninskom ataru potrebno i do 10.000 dinara

Izvor: Zrenjaninski Utorak, 25.02.2020. 09:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavle Bugarski/shutterstock)Ilustracija
Hektar poljoprivrednog zemljišta u zrenjaninskom ataru dostiže cenu i do 10.000 EUR. To je, kažu poljoprivrednici, gornja granica isplativosti. Ipak, zemlja se kupuje i po toj visokoj ceni, jer se vrlo retko i nudi na prodaju.

- Zemlju po ovim cenama kupuju veliki poljoprivrednici, jer povećavaju posed. Poljoprivrednog zemljišta na tržištu gotovo da i nema. Mislim da je to razlog zbog kojeg su cene visoke. Visoka je cena i arende. U gradu je ona 200 EUR, ali ima onih koji već godinama plaćaju 250 EUR za hektar poljoprivrednog zemljišta, jer je u pitanju dugogodišnji zakup i ne bi da ostanu bez zemlje za obradu – kaže za portal Zrenjaninski poljoprivrednik Slavko Vukov, iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Poljoprivrednici su se nadali da će restitucijom biti vraćeno više poljoprivrednog zemljišta, odnosno da će se to što se vrati pojaviti na tržištu. To se nije desilo.

– Poslednji put kada je vraćana zemlja, 1992. godine, to je povećalo ponudu, pa su i cene po kojima se zemlja prodavala bile manje. Sada se, koliko znam, vraćaju velike table i naslednici neće da tu zemlju prodaju. Više im se isplati da je u ovom trenutku daju u zakup – objašnjava Vukov.


Prema podacima Agencije za restituciju, na teritoriji grada Zrenjanina do danas je vraćeno oko 2.800 hektara poljoprivrednog zemljišta.

– Obraćaju mi se ljudi kojima se nudi za povraćaj zemlja u okolnim selima, jer u gradu više, kako kažu, slobodnog državnog poljoprivrednog zemljišta za vraćanje nema. Ne znaju šta da rade, da li da prihvate ili da čekaju da im se isplati novac. Ni sam nisam pametan – zaključuje Vukov.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.