Izvor: eKapija | Utorak, 25.02.2020.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Proširenje tramvajske mreže na Novom Beogradu - U planu povezivanje Mosta na Adi i Ulice Jurija Gagarina

(Foto: Konkursna dokumentacija)
Tramvajska mreža mogla bi u narednom periodu da obuhvati i novu trasu na Novom Beogradu. Naime, planirano je da se pruga preko Mosta na Adi bolje poveže sa Ulicom Jurija Gagarina, a Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije.

Trenutno, od Mosta na Adi do Jurija Gagarina beogradski tramvaji kruže poput "šarganske osmice" - sa tri desna skretanja oko bloka u kojem je Železnička stanica Novi Beograd, umesto jednog levog.

Planirano je uspostavljanje tramvajskog saobraćaja u ulicama Đorđa Stanojevića i u Bulevaru crvene armije (Dr Agostina Neta). Ovim bi se, kako se navodi u dokumentaciji, rasteretile postojeće saobraćajnice oko planirane pozicije autobuske i železničke stanice u Bloku 42, kvalitetnije opsluživanje Blokova 67, 67a, 66 i 66a javnim prevozom i odgovarajuća infrastrukturna opremljenost prostora.

Projektom je obuhvaćena površina od oko 7,7 hektara, a u okviru regulacija dela Ulice Jurija Gagarina, Ulice Đorđa Stanojevića i Bulevara Crvene armije (Dr Agostina Neta) planirana je tramvajska pruga, kolovoz, parkinzi, trotoari, zelene površine i biciklističke staze. Takođe je predviđeno mesto za punjenje elektroautobusa, kao i tramvajska i autobuska stajališta.

Tehnička dokumentacija, osim osnovnog zahteva rekonstukcije saobraćajnica i rekonstrukcije i izgradnje dvokolosečne tramvajske pruge, treba da sadrži i zaštitu (eventualno izmeštanje) postojećih instalacija (vodovod, kanalizacija, TT, kablova EPS-a, i toplovoda). Tramvajska pruga je, kako piše, predvideđena u izdvojenoj i izdignutoj tramvajskoj baštici.

Predmet tehničke dokumentacije je izrada Idejnog rešenja za potrebe pribavljanja lokacijskih uslova, Projekta za građevinsku dozvolu i Projekta za izvođenje radova.

Rok za izradu tehničke dokumentacije je 290 kalendarskih dana, a ponude se mogu dostaviti najkasnije do 25. marta 2020. Detalje o tenderu pogledajte OVDE.

Podsetimo, Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd predložilo je za 2020. godinu proširenje tramvajske mrže na 11 deonica u ukupnoj dužini od 28,7 kilometara, a spisak deonica pogledajte u posebnoj vesti.

Širenje tramvajske mreže u ovom delu predviđeno je i Planom detaljne regulacije ovog područja iz 2017. godine, o čemu je eKapija već pisala.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.