NavMenu

Severna Makedonija traži investitora za izgradnju HE Čebren snage 333 MW

Izvor: Balkan Green Energy News Ponedeljak, 24.02.2020. 17:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Severne Makedonije pokrenula je postupak za davanje koncesije za korišćenje voda koja podrazumeva izgradnju hidroelektrane (HE) Čebren na Crnoj Reci i upravljanje postojećom HE Tikveš.

Planirani kapacitet HE Čebren je 333 MW, dok se investicija procenjuje na 570 mil EUR.

Projekat je zamišljen kao javno-privatno partnerstvo (JPP), pa će firma koja bude imala najbolju ponudu osnovati projektnu firmu sa državnom kompanijom Elektrani na Severna Makedonija (ESM), koja bi u tu firmu kao ulog mogla da unese HE Tikveš, piše Vladimir Spasić za Balkan Green Energy News.

Vlada poziva kompanije da podnesu prijave u pretkvalifikacionoj fazi tendera za dobijanje koncesije i učešće u javno-privatnom partnerstvu za proizvodnju električne energije iz HE na Crnoj Reci a, piše u javnom pozivu.

U proteklih 15 godina, kako su preneli lokalni mediji, svih 13 tendera za izgradnju HE Čebren je bilo neuspešno.

HE Čebren će osigurati sekundarnu i tercijarnu regulaciju na slobodnom tržištu, izjavio je premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski.

On je dodao da je sedam stranih kompanija već zatražilo dokumentaciju za prijavljivanje u prvoj fazi tendera.

Pobednik na tenderu će dobiti:

- koncesiju za upotrebu vode za proizvodnju električne energije,

- ekskluzivno pravo na projektovanje, izgradnju, rad i održavanje HE Čebren i brane Orlov Kamen
- ekskluzivno pravo na upravljanje i održavanje HE Tikveš, instalirane snage 116 MW, i to tri meseca nakon pokretanja HE Čebren.


Kovačevski: Nova HE će smanjiti emisije CO2

Vasko Kovačevski, predsednik Upravnog odbora i generalni direktor ESM-a, rekao je da je očekivana proizvodnja u HE Čebren 1 TWh godišnje, kao i da je sadašnja proizvodnja kompanije 4 TWh.

Kada Čebren počne sa radom, godišnja emisija CO2 biće smanjena 913.000 tona, jer 1 TWh neće biti proizveden iz uglja, već iz vode, rekao je Kovačevski.

Inače, pre nedelju dana, ESM je objavio javni poziv za JPP za gradnju solarne elektrane u ugljenokopu Oslomeju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.