NavMenu

Koliko je teško u Srbiji otvoriti ili zatvoriti firmu?

Izvor: RTS Ponedeljak, 24.02.2020. 12:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Za proteklih pet godina kod nas je za otvaranje firme prevaljen put od nekoliko meseci do 24 časa. Uvedene su elektronske usluge, sistem jednog šaltera i poslovanje bez papira i pečata. Ko je na najvećem dobitku i kada će onima koji procene da biznis nije za njih biti lakše da firmu zatvore?

Umesto nekadašnjih gužvi, u APR-u po koji vlasnik firme. Većinu posla rade knjigovođe, bez preke potrebe da dolaze na šalter. Uz digitalni potpis u tu instituciju stiže i više od 300.000 finasijskih izveštaja.

- Verujte, ja sam jedan od tih koji je to radio ručno i znate tu moraju da se slože sve kolone, sada kada ukucam elektronski to sve i kada se pojavi neka greška koju ispravljam, prosto ne mogu da verujem da smo to nekad radili sve ručno - kaže Dragan Stošić, vlasnik knjigovodstvene agencije.

Računovođa Dragana Marić kaže da svakodnevno koristi sve državne portale, između ostalog APR, koji je pored e-poreza najvažnija.

Koliko je važno elektronske usluge prilagođavati, upućuje primer novog poreskog rešenja, koje je sa portala Poreske uprave preuzelo svega 60% paušalaca.

- Mi intenzivno radimo na uspostavljanju praktično notifikaciji odnosno dostavljanju obaveštenja putem SMS poruke ili mejlom svim obveznicima da je poreska uprava dostavila dokument - kaže Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

Sa osnivanjem firme u APR-u, dobija se poreski broj, opredeljuje se za paušalni ili PDV obračun poreza, od ove godine istovremena je i prijava na sve tri vrste socijalnog osiguranja. Sve to uz nekoliko šaltera manje.

- Minimum četiri, ako kažemo da je i uvođenjem elektronske registracije izostavljena i obaveznost overe osnivačkog akta kod notara, onda možemo reći da je to započinjanje poslovanja jako uprošćeno - kaže Marija Pajić iz APR-a.

Sa druge strane, izlazak iz posla nije jednostavan. Preduzetniku je neophodna potvrda da je izmirio sve poreske obaveze, u suprotnom firma ostaje, a dugovi rastu.

- Da se propiše da preduzetnik može da se briše iz registra preduzetnika i bez donošenja te potvrde, s tim da jednostavno ta njegova obaveza i dalje egzistira prema Poreskoj upravi navodi Đorđe Vukotić iz Naleda.

Pošto bez odgovarajućih potvrda i ne mogu da predaju zahtev za gašenje, ne zna se koliko preduzetnika to želi.

Izvesno je da je u postupku gašenja oko 10.000 privrednih društava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.