NavMenu

CERT iz Srbije prvi u regionu postao član Foruma timova za odgovore na sajber incidente

Izvor: Tanjug Petak, 21.02.2020. 16:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Photosani/shutterstock.com)Ilustracija
Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima Srbije (CERT) zvanično je postao član Foruma timova za odgovore na sajber incidente (FIRST), a direktor RATEL-a Vladica Tintor kaže da će članstvo u toj najznačajnijoj globalnoj organizaciji iz oblasti informacione bezbednosti omogućiti da značajno podignemo njen nivo u Srbiji.

FIRST postoji od 1990. godine i trenutno okuplja više od 500 različitih CERT timova iz 95 zemalja širom sveta, a Tintor za Tanjug kaže da smo mi prvi nacionalni CERT u regionu, koji je postao član te globalne organizacije.

Nacionalni CERT osnovan je u okviru Regulatorne agencije za telekomunikacije i poštanske usluge (RATEL), u skladu sa Zakonom o informacionoj bezbednosti, a njegova primarna zaduženja su koordinacija prevencije i zaštite od bezbednosnih rizika u IKT sistemima na nacionalnom nivou.

- Članstvo u FIRST-u nam omogućava da razmenjujemo informacije, jer ono što je za informacionu bezbednost najbitnije to je brza i pravovremena infomacija. U ovoj oblasti granice ne postoje - rekao je Tintor.

Kaže da svaka država i svaka institucija može da bude meta napada, može čak da bude i izvor napada i da se koriste njeni resursi da bi se napadala neka druga institucija, a da nije ni svesna toga.

- FIRST kao organizacija ima posebnu platformu za razmenu infomacija, tako da smo sasvim sigurni da ćemo značajno podići nivo informacione bezbednosti u Srbiji - rekao je Tintor.

Objasnio je da je Zakon o informacionoj bezbednosti identifikovao sve institucije sa kritičnom infrastrukturom.

- To su, na primer, svi državni organi, ali i sva komunalna preduzeća, sva bitna preduzeća koja rade u bankarskom, finansijskom sektoru, sva preduzeća koja rade u energetskom sektoru, sektoru saobraćaja - rekao je Tintor.

Kaže da trenutno resorno ministarstvo radi popis svih tih institucija i da će se sigurno nekoliko hiljada pravnih lica naći na tom spisku.

- Za celu prošlu godinu smo imali oko 150 prijavljenih incidenata, što može da dovede do pogrešnog zaključka da je kod nas poprilično dobra situacija. Međutim, očigledno da institucije još uvek nemaju taj nivo svesti i poverenje da dele informacije - rekao je.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.