NavMenu

Od 15. decembra vanredna situacija - epidemija gripa se širi iz dana u dan

Izvor: Blic Subota, 12.12.2009. 19:21
Komentari
Podeli

Ima elemenata da se u Srbiji proglasi vanredna situacija zbog sve većeg broja obolelih od novog gripa, ali i umrlih. U nekim delovima zemlje već je vanredna situacija, kaže za "Blic" dr Predrag Kon, predsednik Radne grupe za pandemiju gripa.

U ponedeljak (14. decembar 2009. godine) će epidemiolozi dobiti podatke o kretanju obolelih tokom vikenda, tako da će se u utorak razmatrati odluka o proglašenju vanredne situacije, kao i mere zatvaranja škola, odnosno ranijeg raspusta.

- Proglašenje najvećeg stepena epidemije ne donosi se zato što je kod nas situacija katastrofalna, već preduzimamo neke mere na vreme. Ne želimo da nam se neke stvari dogode, pa tek onda da donosimo odluke - objašnjava dr Kon.

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da se odluka o početku zimskog raspusta očekuje u ponedeljak ili utorak, ali je dodao da će raspust najverovatnije početi u ponedeljak, 21. decembra.

- Odluka će biti doneta u ponedeljak po podne, eventualno u utorak, kada u grupu za praćenje epidemije gripa budu stigli svi podaci sa teritorije Srbije - objasnio je Obradović.

On je, međutim, naglasio da je izvesno da će sa završetkom sledeće nedelje biti završeno prvo školsko polugodište.

Prema rečima Obradovića, ukoliko to bude slučaj, verovatno će drugo polugodište početi jednu nedelju ranije.

Institut za javno zdravlje "Batut" saopštio je juče da je u Srbiji potvrđeno 457 slučajeva obolevanja od novog gripa. Registrovana su 33 smrtna ishoda. Najčešći faktori rizika identifikovani kod umrlih osoba su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja i gojaznost. Na bolničkom lečenju nalazi se 581 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih su 22 na respiratoru. Nakon tri nedelje kada je registrovan trend opadanja oboljenja, ove nedelje se ponovo registruje porast. Najveća učestalost obolevanja je u uzrasnoj grupi od pet do 14 godina.

Ministar zdravlja dr Tomica Milosavljević ponovo je najavio da će vakcinacija početi 17. decembra i da će biti besplatna za sve građane.

Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Medret Emiroglu je apelovala na građane Srbije da se vakcinišu, navodeći da je vakcina najbolja zaštita.

Ona je istakla da je vakcina potpuno bezbedna isto koliko i ona protiv sezonskog gripa, koja se primenjuje već 60 godina i smatra se jednom od najbezbednijih vakcina koja postoji.

Emiroglu je kazala da je SZO epidemiju novog gripa klasifikovala kao umerenu, iako ima težih slučajeva koji zahtevaju viši stepen nege, što opterećuje zdravstveni sistem svake zemlje.

Ona je navela da broj obolelih u Evropi raste, ali je ukazala da je sprečena velika pandemija.

- Sve zemlje u regionu, njih 53, pokazale su visok nivo saradnje i primene svih mera da bi se sprečilo širenje virusa, među kojima je i Srbija, s kojom je SZO sarađivala i pre epidemije - objasnila je Emiroglu.

Prema njenim rečima, u 27 evropskih zemalja u toku je vakcinacija, gde je raspodeljeno oko 80 miliona vakcina, a izvan Evrope, u oko 40 zemalja, distribuirano je 150 miliona doza.

Dodatne količine "Novartisovih" vakcina stižu sledeće nedelje, oko 120.000 doza, dok će do 25. decembra biti dostavljeno još 360.000.

Netestiranje vakcine

Postoji mogućnost da naredne količine vakcine, kako budu stizale u zemlju, neće biti testirane u Agenciji za lekove, ali samo ako epidemiološka situacija bude nepovoljna. To znači da će se ova mogućnost predložiti ministru zdravlja ako se naglo poveća broj obolelih i umrlih, a epidemiolozi ne budu mogli situaciju da drže pod kontrolom.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 12.12.09.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.