Izvor: Priče sa dušom | Petak, 21.02.2020.| 11:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zlatni čajevi iz Srpske Crnje - Ručna obrada i pakovanje, a ceđenje uz Čajšiku

(Foto: Priče sa dušom / Jovan Nedeljkov)
Kako za sve u životu postoji pravi trenutak, tako se kod Ivane Čukanović iz Beograda ljubav prema lekovitom bilju javila tokom studiranja na Farmaceutskom fakultetu, a zaistinski ušla u njen život nekoliko godina kasnije.

Kao devojčica provodila je dosta vremena kod baba Ake u Radojevu, selu kraj srpsko-rumunske granice, gde je generacijama unazad obrađivana zemlja.

- Kada smo prvi put otišli na plantaže lekovitog bilja videla sam da bi od toga moglo da se živi i da se napravi posao - kaže za Priče sa dušom Čukanovićeva.

Nakon 12 godina staža dala je otkaz i i odlučila da bude privatnik, pa tako danas proizvodi "Zlatne čajeve" u Srpskoj Crnji.

Dok je bila na porodiljskom odsustvu sa starijim sinom, uz pomoć jednog alatničara iz Zemuna Ivana je osmislila Čajšiku, patentiranu cediljku, koja olakšava proceđivanje čajeva.

Sve što postoji u proizvodnom pogonu proizvedeno je u Srbiji: sušene biljke stižu iz Bavaništa, ambalaža iz Vladičinog Hana, liofilizovano voće iz Arilja, Čajšika iz Zemuna, a etikete iz Beograda.

- Naši čajevi su od kamilice, nane, matičnjaka, belog sleza, žalfije i izuzetno nam je važno da biljke budu krupno sečene. Ništa ne meljemo da ne bi došlo do isparavanja etarskog ulja na visokim temperaturama. Volim da kažem da imamo taj luksuz da prvoklasne sirovine ručno obrađujemo i ručno pakujemo - priča Ivana Čukanović.

U pakovanju čaja nalazi se i Čajšika. Ona je napravljena od polipropilena, prostog polimera, koji nema aditive i samim tim ništa ne otpušta, niti vezuje u svoju strukturu. Zgodan je za višekratnu upotrebu i reciklabilan je.

Izvor: Priče sa dušom
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.