NavMenu

Standardizacija grafičkih tehnologija - Uskoro standardi na srpskom jeziku

Izvor: Kvalitet Petak, 21.02.2020. 08:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: alterfalter/shutterstock.com)Ilustracija
Iako smo navikli da razmena podataka funkcioniše jednostavno i da lako prevazilazimo prepreke između elektronskih i štampanih medija, zapravo i dalje postoji potreba za optimizacijom i standardizacijom u ovoj oblasti.

Imajući u vidu potrebe tržišta u Republici Srbiji, kao i činjenicu da do sada u okviru Instituta za standardizaciju Srbije nije postojala komisija koja se bavi standardima iz ove oblasti, krajem 2019. godine je osnovana Komisija za standarde i srodne dokumente iz oblasti grafičkih tehnologija. Već u prvom mesecu 2020. godine objavljeno je 19 standarda iz ove oblasti, koje možete videti ovde.

Kako samo ime komisije kaže, njen predmet rada prvenstveno obuhvata standardizaciju u oblasti štampe i grafičkih tehnologija. Standardi iz ove oblasti uključuju sve faze procesa, njima se utvrđuju i terminologija, vizuelna procena izgleda i kvaliteta proizvoda, razmena podataka, kontrola procesa, upravljanje, ocenjivanje usaglašenosti, uticaj na životnu sredinu, kao i zahtevi za ispitivanje srodnih materijala, opreme i sistema.


Pored navedenih standarda, koji su objavljeni na engleskom jeziku, ova komisija će u narednom periodu prevesti na srpski jezik četiri standarda iz serije SRPS ISO 12637, delove od 1 do 4, koji se odnose na osnovnu terminologiju u ovoj oblasti (osnovni termini, termini u pripremi za štampanje, termini o štampanju i termini u završnim procesima).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.