Izvor: Radio Dunav | Četvrtak, 20.02.2020.| 18:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

U toku radovi na pristanu u Apatinu - Već postoje dogovori o pristajanju kruzera

Apatin (Foto: Aleksandra Kekić)
U Apatin je pre dva dana dopremljena čelična konstrukcija novog pristana. Platforma dužine 53 metra, ograda, bitve i sve ostalo završeno je u Umci gde izvođač radova PD MIP Grading doo iz Obrenovca ima svoj pogon.

Kompletna konstrukcija, zajedno sa dizalicama, uz pomoć brodova dopremljena je u Apatin, gde su počeli radovi na montaži pristana.

- Na tenderu kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dobili smo više od 50% potrebnih sredstava, a ostalo je obezbedila Opština Apatin. Ceo projekat rekonstrukcije pristana ukupno košta 40 miliona dinara - rekao je Milan Škrbić, predsednik opštine Apatin koji je dodao da će pristan biti završen za dvadesetak dana.

Miodrag Stojković, vlasnik i direktor preduzeća MIP Grading rekao je da rade na vađenju starih polomljenih šipova, postavljaju nove i kače ponton, koji je tri meseca pravljen u njihovom pogonu:

- Radovi će trajati od sedam do deset dana, a na pristanu radi osam radnika.

Mišljenje o tome načinu izgradnje novog pristana dao je Vojkan Vuletić, odgovorni projektant na sanaciji i rekonstrukciji pristana u Apatinu ispred firme Ahis, kao glavni i odgovoran za nadzor nad izvođenjem radova:

- Lokacija pristana je dobra i logična, s obzirom na to da nije u matici vodotoka, i zgodna je za pristup domaćih i međunarodnih velikih putničkih brodova.

Opština Apatin je u saradnji sa brodskim agencijama već napravila prve dogovore o pristajanju brodova kruzera na pristan, a njihova brojnost i učestalost u najvećoj meri zavisi od turističke ponude grada i okoline.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.