Izvor: Mina | Četvrtak, 20.02.2020.| 10:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vlada neće tražiti kupca za Elektroprivredu Crne Gore - U planu partnerski projekti sa stranim kompanijama

Ilustracija (Foto: west cowboy/shutterstock.com )
Vlada, u toku ovog mandata, neće tražiti kupca za Elektroprivredu (EPCG) već će razmišljati da li su kompaniji potrebni zapadno-evropski ili svetski partneri za ulaganje u određene projekte, saopštila je ministarka ekonomije Crne Gore, Dragica Sekulić.

Ona je kazala da je uticaj EPCG na rast i razvoj crnogorske ekonomije od posebnog značaja.

- Ne samo zbog činjenice da je EPCG već dve godine uzastopno po osnovu poreza i dividende uplatila u budžet 200 mil EUR, nego i zbog svih drugih multipikativnih efekata poslovanja jedne ovako uspešne kompanije na ekonomiju - rekla je Sekulić u intervjuu za list Elektroprivreda.

Ona je navela da su svi svedoci dinamičnog razvoja energetike u poslednjih par godina, kao i činjenice da je EPCG prepoznala potrebu intenziviranja aktivnosti koje podrazumevaju dalji razvoj kompanije.

- U skladu sa tim treba da vidimo na koji način bismo mogli reorganizovati EPCG - dodala je Sekulić.

Vlada, prema njenim rečima, u toku ove godine planira da donese novu energetsku politiku na bazi koje će realizovati dalje pravce razvoja sektora energetike.

- U tom smislu posebnu težinu će imati definisanje dalje vlasničke i upravljačke strukture EPCG. Radimo na analizi i očekujem da uskoro bude gotova. Jedna takva, strateški važna, odluka ne može biti doneta dok se ne sagledaju svi elementi iz više uglova, a to zahteva određeno vreme - smatra Sekulić.

Na pitanje koliko je sada, nakon više od godinu upravljanja, opravdana odluka nacionalne energetske kompanije da kupi pljevaljski Rudnik uglja, Sekulić je odgovorila da smatra da je potpuno opravdana.

- Setićemo se velikog broja onih koji su uporno tvrdili da je kupovina Rudnika pogrešan potez i da odluka nije bazirana na ekonomskim interesima EPCG. Zaboravljajući pri tom činjenicu da je reč o važnom elementu termoenergetskog kompleksa koji zajedno sa TE predstavlja prirodu tehničko tehnološku celinu - dodala je Sekulić.

Ona je saopštila da jedna godišnja faktura EPCG za ugalj iznosi oko 35 mil EUR, dok je dobit Rudnika malo manje od sedam miliona EUR.

- Dakle riječ je o izuzetno dobroj odluci i očigledno isplativoj. Dobrom organizacijom i upravljačkom i menadžerskom strukturom Rudnik uglja danas isplaćuje dividendu, ima rast prihoda i profita, sve obaveze uredno izmiruje i predstavlja kompaniju koja je jedan od osnovih stubova ekonomskog razvoja, ne samo Pljevalja, već i cijele Crne Gore - ocijenila je Sekulić.

Komentarišući benefite od podmorskog kabla koji povezuje Crnu Goru i Italiju, Sekulić je kazala da se, u tom smislu, treba osvrnuti na prihode Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) od aukcija kapaciteta.

- Trenutno je na više od 3 mil EUR, a veoma je značajan efekat na ostale interkonekcije. Konkretno, mislim na činjenicu da je puštanje u rad podmorskog kabla značajno povećalo prihode CGES-a i na ostalim granicama - rekla je Sekulić.

Ona smatra da u narednom periodu treba nastaviti sa realizacijom značajnih infrastrukturnih projekata poštujući mere fiskalne politike.

- To znači da moramo nastaviti sa kreiranjem povoljnog investicionog ambijenta i privlačenjem investicija kako u energetici, turizmu, poljoprivredi tako i u drugim oblastima - zaključila je Sekulić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.