Izvor: eKapija | Četvrtak, 20.02.2020.| 09:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vladimir Stanković, Camper - Šta su svetski trendovi e-commerce poslovanja?

Vladimir Stanković
Nemamo često priliku da stručnjake iz globalno poznatih kompanija slušamo na temu e-commerce poslovanja. Jedna od takvih prilika, onih koje se ne propuštaju ukoliko vam je biznis zasnovan na online trgovini, jeste gostovanje Vladimira Stankovića na Webiz edukaciji u Zrenjaninu. Vladimir se više od 15 godina bavi strateškim marketingom i digital commercom na internacionalnom nivou. Trenutno je član board-a direktora Campera zadužen je za digitalnu transformaciju i celokupan e-commerce ovog brenda, a pre toga je u kompaniji Nike bio na poziciji Digital Commerce direktora za Evropu gde je bio zadužen za e-commerce.

Jednom prilikom rekli ste da uspešan digitalni stručnjak mora biti - 30% stručnjak za strategiju, 40% marketingaš, 20% business developer, 10% stručnjak za tehnologiju i 100% lider. Zašto je to tako?

- Ukoliko ste zaduženi za razvoj strategije ali i performans digitalnih kanala komunikacije i prodaje, koji su u većini slučajeva najmanje razvijeni a pritom najbrže rastući, neophodno je da posedujete sve navedene veštine. Od vas se očekuje sveobuhvatno znanje i apsolutno liderstvo jer danas budućnost kompanije zavisi od brzine i uspesnošti digitalne transformacije

.

Vi ste Camperov globalni direktor za digitalnu i elektronsku trgovinu, a isti posao radili ste i u kompaniji Nike. Da li možete da nam, u smislu e-commerca, napravite paralelu između ove dve kompanije?

- Mislim da sam imao veliku sreću da budem deo tima koji je u kompaniji Nike bio zadužen za razvoj ekomerca u trenutku kada su digital i digitalna trgovina postali primarni globalni strateški prioritet za celu kompaniju. U Camperu se trudim da primenim identične príncipe digitalnog poslovanja kojima smo se rukovodili u kompaniji Nike, naravno prilagođene kompaniji manjeg obima, sa manjim resursima. Ključne razlike su u tome što na sadašnjoj poziciji primenjujemo već oprobane i dokazano uspešne inicijative, dok smo u Nike-u dosta radili na inovacijama i testiranju ideja koje su tada bile novina za celu industriju.

Šta su privilegije, a šta izazovi kada radite na ovako poznatom brendu?

- Kada radite na poznatom, globalnom brendu, sve uspešne projekte je lakše i brže implementirati na veliki broj tržišta. Veliki i poznat brend uvek otvara vrata ka najboljim agencijama i biznis partnerima, ali i olakšava pristup talentima koji su najveći aset za svakoga ko se bavi mojim poslom. Pored toga, moja lična satisfakcija se ogleda u permanentnom kontaktu sa različitim kulturama, različitim poslovnim ambijentima i ostalim specifičnostima koje nose razna tržišta i potrošači. Najveći izazov je odgovornost koju imate a koja se ogleda u tome da ste zaduženi za unapređenje i rast brenda, ali i biznisa koji je već uspešan, uz visoke standarde poslovanja, reputaciju i definisano poziciniranje na tržištu.

Šta su najupečatljiviji svetski trendovi online kupovine u ovom trenutku?- Istakao bih da su najupečatljiviji omni channel pristup, primena veštačke inteligencije, automatizacija, personalizacija. Optimizacija procesa i troškova globalne logistike. Full funnel mktg pristup koji objedinjuje brend i performance aktivacije. CRM evolucija. Sve je veći značaj online mulitbrand prodavnica i platformi koje preuzimaju primat ali i redefinišu biznis modele, kao posrednici između brendova i potrošača. To su kljčcni strateški trendovi na koje se fokusiraju ozbiljni i etablirani brendovi, ali i najveći igrači u ekomercu.


Koje od tih trendova e-shopovi u Srbiji mogu odmah da primene kako bi brže napredovali?

- Odličan potrošački servis je nešto što je već duže vreme standard u svetu, a kod nas je ipak u zaostatku, tako da bi upravo to trebalo da bude polazna osnova za napredak. Ukoliko ipak pričamo o brendovima koji imaju sopstvenu maloprodaju koja je razvijena, njihov prioritet bi trebalo biti Omni channel pristup uz unificirane zalihe. Nakon toga ozbilan pristup CRM-u.

Koje su glavne razlike u vođenju kompletnog digitalnog ekosistema u odnosu na vođenje ‘online’ prodavnice?

- Online prodavnica je srce digitalnog ekosistema koje ne funkcioniše bez konstantnog priliva poseta, unapređenja digitalnog iskustva na ostalim "touch pointima" - Google-a, društvenih mreža, potrošačkog servisa, kurirske službe, online multibrand prodavnica i mnogih drugih elemenata digitalnog ekosistema. U potrošačevoj svesti to je interakcija sa jednim brendom na različitim mestima, pa je neophodno da su uvek ispoštovani zadati standardi kompanije i očekivanja potrošača, bez obzira na mesto digitalne interakcije.

Svoje iskustvo prenosite i na domaće kompanije kroz konsultantsku kuću 8 Services. Šta je vaš utisak - šta uglavnom nedostaje domaćim e-shopovima da budu još bolji?

- Kroz 8 Service, zajedno sa svojom partnerkom Zoranom Milidrag, radim na par projekata uz koje održavam kontakt sa trendovima u regionu. Primećujem da se trenutno dosta radi na unapređenju digitalne infrastrukture kroz izmene zakonskih regulativa. Verujem da to menja poslovnu klimu i privlači lokalne i inostrane investicije u ovaj sektor. Zapažam da su lokalni potrošači odavno pokazali da su spremni za mnogo ozbiljnije online prodavnice. Mislim da je najveći izazov nedostatak talenata i ljudskih resursa sa značajnim znanjem i iskustvom u elektronskoj trgovini.

Održaćete predavanje na Webiz edukaciji u Zrenjaninu. Da li nam u nekoliko ključnih tačaka najaviti svoje predavanje?

- Veoma se radujem što ću učestvovati na Webiz-u. Koliko sam uspeo da ispratim, na većini domaćih konferencija i edukativnih seminara i radionica, priča se o sopstvenim online prodavnicama i na koji način one mogu da se unaprede. Upravo zbog toga sam izabrao temu "Online multibrand prodavnica" i partnerskih ekomerc platformi, a pitanja na koja ću dati odgovore su recimo - koja je njihova uloga u celokupnoj digitalnoj stregiji, kakvi biznis modeli postoje, zbog čega je dobro da brendovi i lokalni proizvođači imaju strategiju nastupa i prodaje preko istih. Svestan sam da je ovaj segment u Srbiji nedovoljno razvijen, ali se nadam da će moje predavanje inspirisati nekoga da razmislja i u tom pravcu.

Ukoliko se još uvek niste prijavili za Webiz e-commerce edukaciju, to možete učiniti putem sajta webiz.me.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.