Izvor: B92/Beta | Sreda, 19.02.2020.| 12:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zaštitnik građana podneo amandmane na Predlog zakona o igrama na sreću - 40% prihoda od igara na sreću izdvajaće se za ranjive grupe

Ilustracija (Foto: Fer Gregory/shutterstock.com)
Zaštitnik građana je saopštio da je Skupštini Srbije podneo amandmane na Predlog zakona o igrama na sreću, kako bi se njihovim usvajanjem osiguralo potpuno i neometano ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom i drugih socijalno ugroženih lica.

Amandmani su juče podneti na inicijativu Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS), u vidu izričite garancije usmeravanja dela prihoda dobijenih od igara na sreću u budžetsko finansiranje rada organizacija osoba sa invaliditetom i unapređenje kvaliteta njihovog života, navedeno je u saopštenju.

Isključivanjem pomenutih garancija, koji su trenutno na snazi u Zakonu o igrama na sreću, smanjio bi se postojeći nivo prava osoba sa invaliditetom, garantovan Ustavom i Кonvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom, na čiju primenu se naša država obavezala, ukazano je danas u saopštenju iz institucije Zaštitnik građana.

Zamenik zaštitnika građana Slobodan Tomić istakao je da su amandmani podneti, jer je predlogom zakona isključeno određenje korišćenja sredstava u namenske svrhe.

Između ostalog, za finansiranje organizacija osoba sa invaliditetom i drugih udruženja, čiji je cilj unapređenje socijalno-ekonomskog i društvenog položaja osoba sa invaliditetom i drugih lica u stanju socijalne potrebe, iako sredstva dobijena od igara na sreću predstavljaju značajan izvor koji može vidljivo doprineti poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom i drugih osetljivih društvenih grupa.

Kako je preneo portal B92, Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je da će predlog Zakona o igrama na sreću, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, sadržati član kojim se određuje da se 40% prihoda od igara na sreću izdvaja za ranjive grupe.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.