NavMenu

Traži se projektant za rekonstrukciju zgrade Arhiva Jugoslavije

Izvor: eKapija Sreda, 19.02.2020. 11:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dagmara_K/shutterstock.com)Ilustracija
Objekat u kome je smešten Arhiv Jugoslavije izgrađen u periodu 1930-1933. godine, i koji je 2007. proglašen za spomenik kulture, uskoro će biti rekonstruisan, a trenutno je u toku tender za izradu projektne dokumentacije.

Projektom je predviđeno zadržavanje osnovne funkcionalne šeme zgrade površine 9.100 m2, uz manje izmene u skladu sa potrebama korisnika.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, projektom je potrebno predvideti zamenu svih dotrajalih i propalih materijala i elemenata.

- Projektom predvideti takva rešenja i materijale koji će zadovoljiti, pre svega, savremene uslove eksploatacije i važeće propise i norme iz oblasti toplotne zaštite, protivpožarne zaštite i na kraju estetsko-funkcionalne zahteve. Primenjeni materijali za završnu obradu površina u enterijeru treba da su visokog kvaliteta i prilagođeni funkciji prostora, uslovima eksploatacije i da se lako održavaju i zamenjuju u slučaju potrebe. Nameštaj i pokretna oprema treba da su u skladu sa enterijerom i moraju da zadovolje sve funkcionalne i antropometrijske uslove i zahteve - navodi se.

Zgrada je izgrađena prema projektu arhitekte Vojina Petrovića pod nazivom "Dom kralja Aleksandra I za učenike srednjih škola u Beogradu" i služila je za potrebe školovanja pitomaca Muške gimnazije kralja Aleksandra I Karađorđevića.


Prvobitnu namenu objekat je imao veoma kratko vreme, do početka Drugog svetskog rata. U toku rata, ovde je bio smešten Gestapo i deo nemačke vojne komande za jugoistok. Nakon rata u objektu su bile smeštene više vojne i političke škole, a od 1969. godine do danas u objektu se nalazi Arhiv Jugoslavije, jedna od najznačajnijih ustanova kulture, koja baštini dokumenta od važnosti za nacionalnu istoriju i kulturu.

Rok za podnošenje ponuda je 19. mart 2020, a više o tenderu pogledajte OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.