Izvor: eKapija | Sreda, 19.02.2020.| 09:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Muzej Kinoteke otvorio vrata za publiku

(Foto: Mammut Vision/shutterstock.com)
Omiljeni bioskop mnogih beogradskih filmofila – Muzej kinoteke u Kosovskoj ulici juče (18. februara) je ponovo otvorio vrata za publiku posle dva i po meseca renoviranja prostora i poboljšanja uslova za posetioce, najavio je upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović.

Obimni radovi od početka decembra obuhvatili su zamenu svih podnih pločica u ulaznom holu, na stepeništu i u atrijumu, koje su bile dotrajala nakon više od 30 godina korišćenja.

Zamenjena je i celokupna rasveta. Umesto 120 metal halogenskih i neonskih rasvetnih tela u celom objektu, od kojih je 70 u sali za projekcije, postavljena je savremena LED rasveta, koja ima duži vek trajanja i značajno štedi električnu energiju.

U toku renoviranja sređene su električne instalacije za novu rasvetu i za kino kabinu da bi se omogućio bolji i bezbedniji rad postojećih projektora i izvršile pripreme za instalaciju savremenog DCP projektora.

Publiku će dočekati i vizuelno drugačiji enterijer Muzeja kinoteke, okrečenog tako da su dosadašnji svetli i tamni tonovi boje zamenili mesta. Tamnije površine u samoj sali doprineće kvalitetu projekcija, zahvaljujući manjoj refleksiji svetla o zidove i plafon dvorane.

Pored toga, sređene su još dve nove prostorije za izložbenu delatnost. Neki eksponati koji su bili u prethodnoj stalnoj postavci, kao i neki koji zbog nedostatka prostora nikada nisu izlagani, uskoro će biti dostupni posetiocima u muzejskom delu, pored već uobičajenih izložbi slika, plakata, fotografija i druge prateće građe.

Najavljeno je da su u planu i dodatni radovi koji će biti izvedeni tokom godine.

- Nismo želeli da pravimo predugu pauzu za publiku, a imali smo u vidu i predstojeći Fest čiji smo tradicionalni domaćin - objašnjava on, dodajući da će radovi biti nastavljeni tokom leta kada u Muzeju kinoteke inače nema projekcija, navodi se na sajtu Jugoslovenske kinoteke.

Zbog velikog interesovanja publike, izložba crteža Federika Felinija iz njegove "Knjige snova", koja je imala svoju premijeru u Uzun Mirkovoj 1, sada će moći da se pogleda u renoviranom Muzeju kinoteke.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.