NavMenu

Novi pravilnik olakšaće poljoprivrednim gazdinstvima prodaju zimnice

Izvor: Blic Sreda, 19.02.2020. 08:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Maya Kruchankova/shutterstock.com)Ilustracija
Od 1. marta počinje sa primenom pravilnik o proizvodnji i prometu malih količina hrane biljnog porekla, kojim će poljoprivrednim gazdinstvima biti omogućeno da legalno prerađuju primarne biljne proizvode i time, kroz dodatu vrednost, obezbede prihode.

Nacionalnim propisom biće olakšana trgovina malim proizvođačima neprerađene i prerađene hrane biljnog porekla kao što su brašno, peciva, testenine, voćni sokovi, proizvodi od termički obrađenog voća i povrća, proizvodi od sušenog voća, povrća i bilja, nisko kiseli proizvodi od povrća, prerađene gljive, hladno ceđena biljna ulja i biljni sokovi. Više o pravilniku pogledajte OVDE.

Domaćinstvo Gačića iz Bogatića već osam godina bavi se preradom voća i povrća. Godišnje proizvedu preko 3.000 tegli zimnice, a u svojoj magazi imaju širok izbor proizvoda rađenih po starim tradicionalnim recepturama - rakije, kupinovo vino, likeri, domaći gusti sirupi, džemovi, slatko, kornišoni i ajvar. Sve se priprema na tradicionalni mačvanski način, od voća i povrća koje sami proizvode. Ovim pravilnikom, ističu, prodaja će biti znatno olakšana.

- To je odlična stvar i olakšava nam mnogo jer i nama je cilj da se ne mučimo previše, što je do sada bio slučaj. To će mnogo značiti sitnim proizvođačima. Imajte u vidu da seljaci i ne barataju kompjuterima pa i ne znaju kako da plasiraju svoje proizvode. Osim toga, često se događalo da su bili na meti mnogih inspekcija, a ovako će nesmetano moći da prodaju na pijaci, u piljarnicama i, što je najvažnije, na kućnom pragu - kaže Zoran Gačić.

Benefite će imati pravno lice ili preduzetnik koji proizvodi i prerađuje najmanje 50% hrane koja je poreklom sa sopstvenog gazdinstva. Proizvode moći će nesmetano prodavati direktno na gazdinstvu, zelenoj pijaci, maloprodajnom objektu, prodajom dostavom na kućnu adresu i manifestacijama.

Danijela Gavrić, magistar zaštite životne sredine i predsednica Udruženja mladih ekologa koja podržava poljoprivrednu proizvodnju na području Mačvanskog okruga, ističe da će ovaj pravilnik značajno olakšati izlazak na tržište mnogim domaćinstvima.

- Kada se posmatraju ponuda i potražnja za poljoprivrednim prehrambenim proizvodima koje tržište traži, proizvodnja poljoprivrednih proizvoda za ljudsku upotrebu znatno raste. Samim tim i konkurencija na tržištu se smanjuje, što poljoprivrednicima omogućava bolji plasman i veću zaradu - kaže Danijela Gavrić.

Zbog otvaranja otkupnih mesta, dodaje, olakšana je i biljna proizvodnja koja je izuzetno težak posao. Povezivanje i udruživanje dovelo je poljoprivrednike u zadrugu gde zajednički pomažu jedni drugima i imaju veće mogućnosti za ostvarivanje podsticaja za dobijanje bespovratnih sredstava za nabavku sadnog materijala, opreme za sušenje, pakovne ambalaže, a da je njihov rad njihova čista zarada - ističe Danijela Gavrić.

Ovim pravilnikom, dodaje, naši poljoprivredni proizvođači imaće mogućnosti na ostvarivanje prava na podsticaje, izlazak na tržište, što je danas jedan od ključnih faktora uspešne proizvodnje uz ostvarenje benefita.

Tekst pravilnika pogledajte u PDF-u nastavku:Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.02.2024.  |  Građevina

Obustavljen tender za projektanta autoputa kroz Južni Banat, pa najavljena gradnja veze "brze saobraćajnice" Beograd-Vršac-Vatin i novog graničnog prelaza Vatin

Tender za izradu idejnog projekta auto-puta kroz Južni Banat, od Pančeva preko Vršca do granice sa Rumunijom (granični prelaz Vatin), obustavljen je pet dana nakon objavljivanja u novembru prošle godine. Kako je navedeno u obrazloženju odluke Puteva Srbije od 20. novembra 2023, za tom javnom nabavkom je "prestala potreba" i ona neće biti ponavljana u toku iste budžetske godine, odnosno u narednih šest meseci. Istovremeno, u planu

22.02.2024.  |  Vesti

Aranđelovac Retail Park otvara svoja vrata početkom 2025.

22.02.2024.  |  Vesti

22.02.2024.  |  Vesti

Sve više digitalnih nomada na Zlatiboru

22.02.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.